Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lång kö gör att patienter hänvisas bort från folktandvården

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 04.40
Klinikchef: Vi har två och ett halvt års väntetid – ett jättebekymmer
(1:54 min)
Tandläkare, borr, tandhygienist, spottvask
Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio

Nya patienter vid Östhammars folktandvård kan få vänta i över två år på en första undersökning. Nu hänvisas patienter i stället till de privata mottagningarna på orten.

Grafik: Se vad tandvård kostar på din mottagning

Folktandvården i Östhammar har nu så långa köer att nya patienter måste hänvisas till andra mottagningar. Klinikchefen Anna-Cari Lindh berättar hur länge man kan få vänta:

– Kanske två och ett halvt år. Det är ett jättebekymmer.

En anledning är att det är svårt att få tag på ny personal. Det är enligt Anna-Cari Lindh mer attraktivt att jobba i storstäder.

– Där har vi en nackdel att vi är en mindre ort med relativt långt till Uppsala, och vi saknar Upptåget.

Vad säger patienterna?

– En del har förståelse, det är inte bara inom tandvården det är svårt att få tag i personal, men visst är de besvikna. Bor man i Östhammar vill man kanske ha vårt här.

Så ni hänvisar dem till privata mottagningar?

– Vill man ha vård på orten så är det dit de kan ringa, säger klinikchefen Anna-Cari Lindh.

Förutom svårigheter att locka personal så har kliniken inte tillräckligt många behandlingsrum. För att förbättra situationen arbetar de anställa sedan ett år tillbaka i skift, och samma behandlare kan gå mellan flera patienter. En del äldre får också vård direkt ute på boenden.

Situationen med långa köer finns på flera folktandvårdsmottagningar runt om i länet. Men i Östhammar har nu planerna på ett nytt mottagningsrum kommit en bit på väg.

– De ritningarna ligger hos kommunen för att få bygglov, så förhoppningsvis får vi ett nytt rum under hösten, säger Anna-Cari Lindh.

Att få större lokaler är något folktandvården hoppas få till även inne i Uppsala.

– Inne i Uppsala så startas en helt ny klinik nära resecentrum, och då får vi fyra nya mottagningsrum. Folktandvården Dragarbrunn flyttar, och då kommer det blir ytterligare tre rum där, säger Anna-Cari Lindh, klinikchef för folktandvården i Östhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".