Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

L vill göra Samariterhemmet till äldreakut

Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 07.05
Lina Nordquist (L): Det här är ett perfekt tillfälle
(1:50 min)
Liberalernas oppositionsråd Lina Nordquist vid Samariterhemmet
Nytt geriatriskt vårdcentrum? Det förslaget lanseras nu av Liberalerna och oppositionsrådet Lina Nordquist. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio.

Gör Samariterhemmet i Uppsala till ett vårdcentrum för äldre, den idén kommer nu från Liberalerna i landstinget, som föreslår att Samariterhemmet blir en dygnet-runt-öppen äldrevårdscentral och äldreakut. 

- Vi tycker att det här skulle kunna bli ett geriatriskt centrum. Det skulle bestå av mobil röntgen, hembesök, mobil äldreakut, av platser där man kan läggas in för vård under några dagar och även att man dygnet runt har öppet så att man kan få motsvarande ett vårdcentralsbesök och få en bedömning av om man behöver läggas in eller behöver få läkemedel, säger Lina Nordquist, oppositionsråd för Liberalerna.

På Samariterhemmet har landstinget i dag en av sina vårdcentraler. Men Liberalerna vill alltså skapa ett äldrevårdscentrum här med en vårdcentral just för äldre, och med mobil akut och mobil röntgen, vilket innebär att sjukvårdspersonal kommer hem till den som söker vård och gör en medicinsk bedömning och röntgenundersökning. Vilket i många fall kan resultera i att patienten själv inte behöver komma till någon vårdinrättning, men om det visar sig att det finns behov av att läggas in så ska även sådana platser finnas på det geriatriska centrumet.
Lina Nordquist menar att det är rätt tillfälle nu för landstinget att agera då den stiftelse som äger Samariterhemmet är på gång med att bygga fler byggnader för sjukvård vid hemmet.

- Det kommer byggas fler byggnader för vård här i närheten, så vi tycker att det här är ett perfekt tillfälle att redan nu säga att dem vill vi hyra på lång sikt, så att vi kan ha ett geriatriskt centrum med alla delarna på plats på samma ställe, säger Lina Nordquist.

Vad tror du det skulle betyda för att avlasta andra vårdinrättningar om man genomför det här?

- Jag tror att det kan ha stor betydelse för den stora akuten på Akademiska sjukhuset, som i dag förmodligen har väldigt dåligt samvete för att de här personerna får vänta och vänta och vänta och i stället blir sjukare än när de kom. Så det kan ge en väldigt bra effekt på arbetsmiljön på Akademiska, men det allra viktigaste är att det kommer att göra de gamla människorna som kommer hit friskare än vad de blir i dag, säger Lina Nordquist (L).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".