Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler barn drabbas av borttagen syskonförtur

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 05.53
Caroline Andersson (S): Det är jättebeklagligt
(2:01 min)
Caroline Andersson, Socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala.
Caroline Andersson, Socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Det är många fler barn i år, jämfört med förra året, som drabbats av att syskonförturen tagits bort vid antagningen till Uppsalas skolor. 

Förturen togs bort till förmån för närhet och i år innebär det alltså att fler inte får gå på samma skola som sina syskon.

– Jag tänker att det är jättebeklagligt, för jag vet ju att det här är ett stort problem för de föräldrar som drabbas, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

I år är det sammanlagt 126 barn som alltså inte fått sitt förstaval och därför kommer att gå i en annan skola än sina äldre syskon till hösten. Förra året var motsvarande siffra 76 barn. En ökning från 2,5 procent, av de som gjorde ett aktivt skolval förra året, till 3,7 procent i år, enligt siffror vi fått från antagningsenheten på Uppsala kommun.

Och även om Caroline Andersson ser problemet i det här så menar hon att syskonförturen, som togs bort inför skolvalet förra året, också fick negativa konsekvenser.

– Då syskonförtur prioriterades före närhet så hade vi också många föräldrar som uttryckte oro och frustration över att deras barn hamnade så långt bort. Så här har vi verkligen en värderingskonflikt, där olika föräldragrupper och barn påverkas negativt på olika sätt beroende på hur vi utformar regelverket.

Den siffra som kommunen redovisade förra året att det var 33 elever som inte fått plats på sitt syskons skola visade sig, när vi tittade närmare på det här, inte stämma. I siffran fanns bara eleverna i åk 1-9 som ansökt om att byta skola.

Inkluderades även de barn som sökt till förskoleklass landade det på totalt 76 elever som alltså hade fått gå med sina syskon om syskonförturen varit kvar – och i år är det alltså ytterligare 50 elever, sammanlagt 126 stycken, som hamnat på en annan skola än sitt syskon.

Men huruvida det här skulle kunna leda till att syskonförturen återinförs i Uppsala vill Caroline Andersson inte säga någonting om i nuläget.

– Det jag kan säga är att jag just nu ser lite pessimistiskt på det, utifrån att vi har fått föreläggande från Skolinspektionen i tidigare fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".