Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inspektion kritisk till stress bland sjukhuschefer

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 06.52
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Det finns brister som rör arbetsmiljön för chefer vid geriatriken på Akademiska sjukhuset. Det tycker Arbetsmiljöverket som nyligen har gjort en inspektion där.

För att förbättra arbetsförhållandena för så kallade första linjens chefer inom vård och omsorg så har Arbetsmiljöverket den senaste tiden gjort inspektioner. Första linjens chefer kan vara t.ex avdelningschefer. 

Nyligen var man på geriatriken på Akademiska sjukhuset. Och det finns en del att förbättra där enligt Arbetsmiljöverket. De här cheferna jobbar ofta under tidspress, och hinner inte alltid göra det de ska inom den vanliga arbetstiden menar verket.

Som en orsak till det här lyfter man upp att mycket tid går åt till rekrytering av nya medarbetare, samtidigt som de ska sköta sitt övriga chefsjobb.

Mikael Köhler är verksamhetschef på geriatriken på Akademiska:

– Den dialog som vi har haft med cheferna hos oss så anser sig de flesta nog att kunna hinna med, så den kritiken var inte så uttalad när vi mötte Arbetsmiljöverket. Ett av de allra viktigaste jobben som en chef har det är ju verkligen rekrytering, det är huvuduppgiften, så jag förstår inte riktigt vad de menar med just den delen.

Arbetsmiljöverket tycker att sjukhuset inte har undersökt och riskbedömt arbetsförhållanden som kan leda till stressrelaterad ohälsa hos de här cheferna.

– Det håller jag med om, det har vi inte gjort specifikt för chefer. Vi granskar arbetsmiljön regelbundet för alla anställda men vi har aldrig gjort nån riskbedömning specifikt för chefer, och det måste vi göra. Det kommer vi göra så skyndsamt som möjligt, säger Mikael Köhler.  

Geriatriken har nu fram till i mitten av september på sig att göra en sån här riskbedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".