Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så gör du klassiska maträtter vego

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 09.53
"Det är ingen utmaning att få i sig det protein vi behöver"
(13 min)
Valnötsbolognese med zucchinispagetti.
Valnötsbolognese med zucchinispagetti. Foto: Isa Ekstam

I dag pratar vår vegokock Isa Ekstam om hur enkelt det är att få i sig protein när du äter vegetariskt och hur lätt det är att laga klassiska rätter utan kött.

Här är Isa Ekstams receptförslag på valnötsbolognese med zucchinispagetti

Antal: 4 personer

Ett roligt alternativ till vår älskade pasta bolognese är en sås gjord på valnötter som i detta recept får sällskap av fräsch krispig zucchinispagetti.

Ingredienser

  • 2 zucchinis
  • 2 stora morötter
  • 200 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 dl valnötter
  • ½ dl soltorkade tomater
  • 7 stora tomater
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 1 dl havregrädde
  • Salt & peppar efter smak
  • Olivolja för stekning
  • Färsk bladpersilja & hyvlad parmesanost för garnering

Gör så här

  1. Blötlägg de soltorkade tomaterna i en skål med varmt vatten.
  2. Skala morötterna och riv på den grova sidan av rivjärnet.
  3. Finhacka champinjoner, lök och vitlök.
  4. Hetta upp olivolja i en djupbottnad stekpanna eller traktörpanna. Låt löken och vitlöken svettas i 3 minuter och tillsätt därefter champinjonerna. Tillsätt morot när all vätska har avdunstat och fräs i ytterligare 5 minuter.
  5. Grovmal valnötterna i en matberedare eller hacka för hand med en vass kniv. Rör ner i pannan tillsammans med de torkade örterna och smula ner buljongtärningen.
  6. Finhacka tomaterna. Plocka upp de soltorkade tomaterna från vattnet och mixa tillsammans tomaterna. Tillsätt honung och vinäger. Koka upp och låt sedan puttra i 15 minuter. Häll i grädden när det är 2 minuter kvar.
  7. Medan såsen puttrar förbereder du zucchini nudlarna eller zoodles som de även brukar kallas. Använd en spiralizer eller en julienne för att skapa långa smala spagettitrådar. Har du inte någon av dessa köksredskap går det även bra att hyvla tagliatelle-liknande trådar med hjälp av en potatisskalare.
  8. Garnera din pasta med färsk persilja & hyvlad parmesanost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".