Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Syskonförturen kan återinföras

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 13.52
"Uppenbart att borttagen syskonförtur påverkar föräldrar negativt"
(2:02 min)
Möjligheten att låta förskolebarn få plats på samma skola sina syskon ses över.
Möjligheten att låta förskolebarn få plats på samma skola sina syskon ses över. Foto: Lotta Hoppu/Sveriges Radio

Nu ska möjligheterna att återinföra syskonförturen i Uppsalas skolor ses över och förhoppningen är att ett besked kring det här ska komma redan innan sommaren.

Det berättar Caroline Andersson som är Socialdemokrat och ordförande i utbildningsnämnden.

– För mig och för hela nämnden som helhet är det redan uppenbart att borttagen syskonförtur påverkar föräldrar negativt och utifrån det har vi nu gett ett uppdrag om att vi vill se om vi kan göra det här på något annat sätt. Kan vi skruva regelverket så att färre personer drabbas?, säger hon.

I år var det 126 – och förra året 76 – barn som inte fick plats på sina syskons skola, trots att de valt det – på grund av att syskonförturen slopats till förmån för den relativa närhetsprincipen.

Och Caroline Andersson har ju tidigare sagt att syskonförturen inte går att kombinera med skollagens krav på en skola nära hemmet. Men nu har alltså utbildningsnämnden beslutat att titta på vilka juridiska förutsättningar som finns att kunna komplettera närhetsprincipen med syskonförtur.

– Men jag vill också understryka att vi har en stark nationell lagstiftning här. Det är ytterst skolinspektionen som uttryckligen har sagt till oss att vi inte kan prioritera synskonförtur framför närhetsprincipen på det sätt som vi har gjort hittills. Och då måste jag fundera på om vi har uttömt alla möjligheter för att på något vis justera så att det ändå går att göra det, säger Caroline Andersson.

I ett särskilt yttrande i beslutet om att utreda ett återinförande av syskonförturen pekar oppositionen på en motion, som lades redan i september förra året av Liberalernas Anna Manell. Där argumenteras för att det visst finns utrymme i skollagen för syskonförtur och yrkas bland annat på att syskonförturen ska återinföras för barn i årskurs F-3.

Förhoppningen är nu att analysen kring syskonförturens vara eller inte vara ska vara klar till slutet av juni – och innan dess vill nämndordförande Caroline Andersson inte spekulera i vilka lagliga möjligheter det kan finnas för ett återinförande

– Jag tänker att den slutgiltiga utvärderingen av skolvalet har inte kommit till nämnden än och det är utifrån den rapporten vi kan gå vidare med hur vi i så fall ytterligare kan skruva på det här regelverket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".