Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tufft för personalen inom neonatalvården

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 06.01
Erik Norrmann: Vi får räkna med en tuff sommar för personalen
(2:03 min)
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

För personalen inom neonatalvården på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala, alltså vården av de nyfödda barn som behöver extra hjälp, kommer arbetssituationen bli ansträngd i sommar.

Så ansträngd att säkerheten i vården är hotad, säger man från sjuksköterskefacket. Även chefen för neonatalvården Erik Normann räknar med en påfrestande sommar för personalen.  

- Jag kan känna oro för personalsituationen, att personalen ska orka. Vi som chefer får försöka vara så smarta som möjligt så att personalen får återhämtningstid och att de trivs på jobbet. Det är där jag tror att utmaningen ligger, för jag tror vi får räkna med en tuff sommar för personalen, säger Erik Normann, chef för neonatalvården på Akademiska sjukhuset.

Behöver de som ska föda i sommar vara oroliga?

- Det tycker jag inte att man ska vara. Friskfödda barn behöver man inte vara orolig för, de sjuka barnen kommer vi att ta hand om, även om vi inte kan lova att man får vården just i Uppsala.

I neonatalvården på Akademiska består fortfarande många arbetspass i sommar av luckor som ska fyllas i schemat. De som vill ha julisemester får ta maximalt tre veckor då, vill man ha fyra veckor i rad så får man välja juni eller augusti. Erik Normann tror att patientsäkerheten ändå ska gå att klara.

- Jag tror att vi kan lösa det patientsäkert, men vi måste vara smarta när vi tänker på patientflödena och logistiken.

Sjuksköterskefacket Vårdförbundet pekar på att det i grunden handlar om en konstant underbemanning inom neonaltalvården. - På neonatalavdelningen så handlar det inte bara om sommaren utan om hela året. De jobbar under hård press alla dagar hela året, och det finns en brist på sjuksköterskor. Och när det är sommar så blir bristen ännu större, säger Christine Lindkvist, huvudskyddsombud på Akademiska.

Tycker ni att sjukhuset har brustit i att skapa en bra arbetsmiljö här?

- Ja, det har man gjort. Och då är det inte de närmaste cheferna vi pratar om, för de gör ju allt som står i deras makt för att det ska bli bra. Det här måste lösas på en högre nivå, det är ett ansvar för högre tjänstemän och politiker.

Och Vårdförbundet menar att patientsäkerheten är hotad i sommar i neonatalvården.

- Vi vet att den påverkas, det vet vi redan. När sjuksköterskorna är så här pressade, och eftersom de varit det så länge, så blir det så att man gör misstag för att kroppen och hjärnan orkar inte hur mycket som helst, säger Christine Lindkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".