Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Extremhögern satsar på valet

Publicerat fredag 3 maj 2002 kl 07.21
De högerextrema partier som kommer ställa upp i höstens kommunalval på flera håll i Uppsala län - tror sig ha goda chanser att ta plats i kommunfullmäktige. Framför allt i mindre kommuner, som nya Knivsta kommun.
Sverigedemokraterna, som i senaste valet misslyckades med att ta sig in i kommunfullmäktige i Uppsala, gör nu ett nytt försök att ta ett mandat i höstens val. Partiet ställer även upp i Älvkarleby kommun. Ökad satsning I förra valet ställde det högerextrema sverigedemokraterna upp i kommunvalet i 21 kommuner i landet, men i höst gör partiet en kraftigt ökad satsning. Hittills är 55 kommuner klara, varav minst två i Uppsala län. - Målsättningen i Uppsala är ett mandat, säger Tommy Funebo, partiorganisatör för sverigedemokraterna i Uppsala. I Tierp var partiet i senaste valet bara en enda röst från att komma in, men den kandidaten har nu flyttat till Uppsala, och det är oklart om partiet kommer att ställa upp i Tierp i höst. Nationaldemokraterna, som är ett utbrytarparti från sverigedemokraterna, räknar med att ställa upp i minst 20 kommuner. Därav två i Uppsala län, dels Håbo, dels den blivande självständiga kommunen Knivsta. -I och med att det inte är så stora kommuner, så är ju chansen väldigt stor att man faktiskt kommer in, säger Tor Paulsson, partiorganisatör för nationaldemokraterna, till upplandsnytt. Ordföranden i Knivsta kommundelsnämnd Anne-Marie Morhed, vänsterpartiet, är beklämd över nationaldemokraternas förekomst i Knivsta: -Jag tycker det är kusligt, men i och för sig ska det bli intressant att se vilka det är som vågar framträda i den rollen. Det är ju bättre att de syns, än att de håller på med undervegetationsverksamhet, som de verkar föredra.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".