Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Isas grillade tunnbröd med kantarellfyllning och citronaioli

Publicerat tisdag 30 augusti 2016 kl 09.36
Grillade tunnbröd med kantarellfyllning och citronaioli
Foto: Isa Ekstam

Kocken Isa Ekstam bjöd idag på ett ljuvligt höstrecept med kantareller, västerbottenost, persilja och smör- en svårslagen smakkombination. 

Citronaiolin ger en fräsch, frisk smak och är superenkel att tillaga. Den blir ett utmärkt alternativ till den klassiska aiolin om du har gäster som inte kan äta ägg eller mejeriprodukter.

Receptet: 

Antal: 4 personer
Tillagningstid: 40 min

Ingredienser:

Fyllda tunnbröd

  • 300 gram kantareller
  • 8 runda tunnbröd (medium)
  • 150 gram riven västerbottenost eller mjölkfria osten Vegustu Arom Cheddar
  • 1 stor schalottenlök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 kruka persilja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • Flingsalt & peppar efter smak
  • Smör för stekning

Citronaioli

  • 6 msk kikärtsspad
  • 20 kikärtor
  • 2 tsk dijonsenap
  • ½ liten citron
  • 3 dl rapsolja
  • 1 stor vitlök
  • 1 tsk citronolivolja
  • Flingsalt & peppar efter smak

Gör så här: 

Rensa bort smuts och barr från kantarellerna och skär bort yttersta delen av foten. Undvik att skölja i vatten. Finhacka lök, vitlök och persilja.
 
Hetta upp en stor stekpanna och torrstek kantarellerna tills all vätska har avdunstat. Tillsätt därefter smör och stek kantarellerna hastigt. Ställ åt sidan. Stek löken i smör i 5 minuter tills den har fått en gyllenbrun färg. Blanda löken med kantarellerna och för över till en skål.

Placera ut åtta runda tunnbröd med insidan uppåt. Fördela kantareller och lök på ena sidan av brödet. Strö över en nypa spiskummin och rikligt med ost. Toppa med persilja, salt och peppar. Viken över andra sidan och lägg upp på ett fat.

Hetta upp en grillpanna och stek de fyllda bröden i smör tills tydliga grillränder har uppstått på båda sidorna.

Citronaioli:

Öppna en burk kikärtor och sila bort spadet som du häller ner i en skål.
Riv en vitlöksklyfta och rör ner senap i en avlång mixerbunke. Tillsätt rapsolja, citronolja, kikärtsspad och saften från en halv citron.
Mixa med en stavmixer tills du får en krämig vit kräm. Smaka av med salt och peppar.

Servera de fyllda tunnbröden varma tillsammans med en klick aioli & en fräsch grön sallad.

Recept av Isa Ekstam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".