Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksintressant vattenförsörjning nära Ärna flygplats

Publicerat tisdag 27 september 2016 kl 06.23
Utredare: Man måste identifiera vilken inverkan det här skulle kunna ha
(1:36 min)
Dricksvatten hälls ur flaska.
Dricksvatten. Foto: Tomas Magnusson

En del av åsens dricksvattenanläggningar som i veckan pekades ut som riksintresse för vattenförsörjning - ligger nära Ärna flygplats. Det här måste man nu ta hänsyn till i framtiden säger Susanna Hogdin, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

– Det har ingen inverkan på pågående verksamheter på något sätt. Flygplatsen ligger där den ligger och den verksamheten bedrivs som den ska. Sen är det viktigt att man identifierar att de här ligger nära varandra, och att man får ta hänsyn var och en på sitt håll så att man inte skapar riskbilder som är svåra att hantera långsiktigt, säger Susanna Hogdin, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Havs- och vattenmyndigheten pekade i veckan ut Sveriges viktigaste områden med anläggningar för vattenförsörjning. Däribland Uppsalaåsens dricksvattenanläggningar. På så sätt vill man ge dem ett särskilt skydd, när man till exempel planerar ny bebyggelse eller ny infrastruktur.

– Och då måste man utreda om den här planerade verksamheten, vad det nu är, kan innebära påtaglig skada på det här riksintresset. Man måste identifiera vilken inverkan det här skulle kunna ha på dricksvattenförsörjningsintresset, och om det på något sätt behöver anpassas för att det ska bli ett bra samspel, säger Susanna Hogdin.

En del av de här områdena som nu pekas ut ligger alltså i närheten av Ärna flygplats, där försvaret nu bedriver verksamhet.
Det finns också de som vill bygga en civil flygplats på Ärna.
Och i och med att dricksvattenanläggningarna nu blir riksintresse, så måste man ta hänsyn till dem om man till exempel vill expandera, säger Susanna Hogdin.

– Man kan ju tänka sig att om det i framtiden blir aktuellt med expansion och utbyggnader, av endera intressen, så måste man ta hänsyn till varandra. Det handlar om lämpliga områden för expansion.

Men det här sätter inte direkt käppar i hjulet för en plan för en civil flygplats på Ärna?

– Nej, det ser jag inte, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".