Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Panerad tofu - vegetariskt alternativ till fisk

Publicerat tisdag 1 november 2016 kl 08.56
Panerad tofu med citronsås, smörslungad dillpotatis & gratinerad fänkål
Foto: Isa Ekstam

Tofu är ett utmärkt substitut till vit fisk, enligt vegokocken Isa Ekstam. Här hittar du hennes härliga recept med svenska smaker där tofun får en krispig panerad yta.

Panerad tofu med citronsås, smörslungad dillpotatis & gratinerad fänkål

Antal: 4 personer

Tid: 40 minuter

Ingredienser

Marinad

  • 2 paket marinerad tofu
  • 2 dl vitt vin
  • 3 vitlöksklyftor, rivna
  • Juicen och skalet från en 1 ½ citron
  • 2 msk olivolja
  • Salt & peppar

 

Panering

  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt & peppar
  • 2 dl växtbaserad matlagningsgrädde, t.ex. havregrädde
  • 3 dl ströbröd
  • 3 dl rapsolja för fritering

 

Fänkål

  • 1 fänkålsstånd
  • 1 msk olivolja
  • Juicen från en ½ citron
  • Salt & peppar

 

Potatis

  • 1 kg potatis, t.ex. sparris-eller mandelpotatis
  • 1 schalottenlök
  • 50 gram smör
  • 1 kruka dill
  • Salt & peppar

 

Citronsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • Juicen från 1½ citron
  • 250 gram växtbaserad matlagningsgrädde
  • Salt & peppar
  • Smör för stekning

 

Gör så här:

Tofu

Skär tofun till kvadratiska 1 cm tjocka filéer. Riv ner vitlök i en skål, pressa i citronjuice och tillsätt vin och olivolja. Salta och peppra. Lägg i tofun och låt marinera minst 3 timmar eller över natten.

Blanda paprikapulver, salt och peppar med mjölet i en djup tallrik. Doppa tofubitarna i mjölet, sedan i matlagningsgrädden och slutligen i ströbrödet. Hetta upp oljan i en djup stekpanna och fritera tofubitarna tills de är gyllenbruna.

 

Fänkål

Sätt ugnen på 220 grader. Skölj fänkålen och skär i smala skivor på längden. Strö ut på en långpanna med bakplåtspapper. Pressa över citronjuicen och ringla över olivolja. Salta & peppra.

 

Potatis

Koka upp en kastrull med saltat vatten och hälften av dillen. Tvätta potatisen och koka med skal i cirka 20 minuter. Finhacka schalottenlöken och fräs i smör. Tossa runt potatisen med löken och strö över resten av dillen.

 

Citronsås

Finhacka lök och vitlök och fräs 2 minuter i smör. Tillsätt vin och grädde och låt koka upp. Låt småputtra i 10 minuter. Sila såsen innan servering. Salta och peppra.

Fler recept av Isa Ekstam hittar du på hennes blogg!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".