Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kräver handlingsplan mot Granfjärdens övergödda vatten

Publicerat onsdag 2 november 2016 kl 06.10
"Dålig reklam att de ståtar med ett av Sveriges sämsta vatten"
(2:01 min)
Granfjärden
Granfjärden, bilden är tagen från Karöbron. Foto: Ulla de Verdier / Sveriges Radio

Granfjärden norr om Östhammar är ett av länets mest övergödda vatten.

Nu måste myndigheterna göra en handlingsplan för att rena vattnet, kräver föreningar och närboende som i decennier kämpat för att få ökat vattenflöde till och från Granfjärden.

Lars Ekholm har sommarstuga där sedan 46 år.

– Siktdjupet är oerhört dåligt, särskilt på sommaren. Sticker man ned handen en decimeter så ser man den inte.

Lars Ekholms sommarstuga ligger alldeles i närheten av Karöbron, som byggdes på sextiotalet. Sedan dess har vattnet försämrats, berättar han.

–  Utåt sett är det oerhört dålig reklam att de ståtar med ett av Sveriges sämsta vatten. Det växer vass något förfärligt!

De närboendes föreningar och nätverk har vädjat till regeringen, och i våras fick de visst medhåll från mark- och miljödomstolen i sin kritik mot att trafikverket fick bygga nya vägbankar vid Karöbron.

Nu har de närboende haft ett möte med länsstyrelsen och kommunen och nu hoppas de att något ska hända - även om meningarna är delade om vad som bör göras.

– Om de underkänner vårt argument om en vägtrumma under vägbanken så det blir skjuts på vattnet, annars måste en handlingsplan till. Vi har tio år på oss.

Om tio år 2027 ska Sverige redovisa till EU vad de gör för att förbättra vattnet i Östersjön. Om det saknas kunskap - kan vi göra det här till ett försöksfält, som bidrar till kunskapen. Han tycker myndigheterna är söliga.

Tomas Waara är miljöskyddschef på länsstyrelsen:

- Det är en lång historia med utsläpp som hamnat i sedimenten. Det är ingen snabb åtgärd där man med ett penseldrag kan göra allt bra igen. Där behöver vi jobba vidare, för att hitta effektiva åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".