Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bygglov saknas för omdiskuterat konstverk

Uppdaterat måndag 7 november 2016 kl 16.38
Publicerat måndag 7 november 2016 kl 13.53
Stefan Hanna (C): Jag är inte förvånad
(1:50 min)
"DDR-konst" vid Carolinabacken i Uppsala. Foto: Aila Stefansdotter-Franck/Sveriges Radio
"DDR-konst" vid Carolinabacken i Uppsala. Foto: Aila Stefansdotter-Franck/Sveriges Radio

DDR-inspirerade konsverket i Carolinabacken i Uppsala har visat sig vara ett svartbygge, då det byggdes utan bygglov.

Uppsala kommun har nu kommit fram till att det krävs bygglov för konstverket, som består av kakelplattor uppsatta på en värmecentral.

Kulturförvaltningen kommer därför att skicka in en bygglovsansökan.
Men eftersom konstverket har suttit uppe sen förra året så kan kulturnämnden drabbas av en straffavgift på 3387 kronor.

Att det saknades bygglov förvånade inte Stefan Hanna, centerpartiets kommunalråd i Uppsala. 

– En sån här förändring i ett sådant här offentligt rum. Man måste ordentligt pröva lämpligheten ur flera perspektiv, säger Stefan Hanna. 

– Det är olyckligt att en ansökan om bygglov inte skickades in innan fasaden ändrades, men vi har följt den praxis som utgår från att konstverk inte behöver bygglov. Eftersom en prövning visat att denna fasadändring kräver bygglov lämnar vi nu in en ansökan. Vi ser också över hur rutinerna inom kommunen kan ändras så att liknande situationer inte uppstår, säger Sten Bernhardsson, direktör för Uppsala kommuns kulturförvaltning.

Stefan Hanna tycker att kommunen ska ta ner konstverket och skänka det till konstmuseet. Men det hoppas inte Sten Bernhardsson från kommunens kulturförvaltning på. 

– Jag hoppas inte det blir aktuellt, min förhoppning är att det får bli kvar och att det får ingå i den här konstnärliga gestaltningen, säger Sten Bernhardsson. 

Verket "Väggmålning, Berlin" uppfördes 2015 och är en del av Erik Krikortz uppdrag från kulturnämnden att konstnärligt gestalta paradgatan som nu tar form från Carolina Rediviva till Vaksala torg. Verket tar avstamp i en muralmålning av Max Lingner från Willhemstrasse i Berlin som uppfördes under DDR-tiden.

Verket väckte mycket debatt och starka känslor hos Uppsalabor och besökare när den uppfördes i september 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".