Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(0:59 min)
Isa tipsar om nötter som proteinkälla
Publicerat tisdag 22 november 2016 kl 11.12
Nötbullar med gräddsås, potatis, rårörda lingon & pressgurka
Nötbullar med gräddsås, potatis, rårörda lingon & pressgurka Foto: Isa Ekstam

Nötter fungerar bra att mixa ner i vegetariska biffar och tillför både fin konsistens och har ett högt proteinvärde.

I den här rätten har hasselnötter fått utgöra basen i dessa smarriga nötbullar som ersätter de vanliga köttbullarna. Husmanskost på vegovis. 

Nötbullar med gräddsås, potatis, rårörda lingon & pressgurka

Antal: För fyra personer

Tid: 60 min

Ingredienser

Nötbullar
4 potatisar
200 g hasselnötter
1 gul lök, finhackad
1 kruka persilja, finhackad
1 tsk soja
1 tsk senap
Salt och peppar

Gräddsås
250 ml matlagningsgrädde (eller mjölkfritt)
1 msk flytande svampfond,

1 msk kinesisk soja

½ tsk torkad rosmarin

1 nypa peppar

1 tsk majsstärkelse

1 msk vatten

 

Rårörda lingon

250 g frysta lingon, tinade

1,5 dl socker

 

Snabbinlagd pressgurka
1 gurka
1 dl ättika,

2 msk socker

1 dl vatten

1 nypa salt

 

Tillbehör
16 potatisar

Gör så här

Snabbinlagd pressgurka
Skölj gurkan och skiva den med hjälp av en osthyvel. Blanda ättika, vatten, socker, salt och rör om tills sockret har löst upp sig. Lägg gurkan i en skål och häll över lagen. Låt stå i minst 1 timme eller över natten.

Rårörda lingon
Blanda de tinade lingonen med socker. Låt stå i cirka 30 minuter.

Nötbullar

Skala potatisen och koka den i 20–30 minuter.

Mixa nötterna grovt i en matberedare eller med en stavmixer. Mosa potatisen och blanda med nötter, soja, hackad persilja, senap, och övriga kryddor.

Finhacka lök och fräs cirka 3 minuter i margarin. Blanda ner bland övriga ingredienser.

Forma runda små bollar och rulla dem sedan i ströbröd. Stek nötbullarna gyllenbruna i margarin i 3–4 minuter.

Gräddsås
Blanda ner ingredienserna till gräddsåsen i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda i 5 minuter. Red såsen genom att mixa majsstärkelse med vatten och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Servera rätten med nykokt potatis.

Fler recept hittar du här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".