Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Christina gör fetaostgratinerade bönor

Publicerat torsdag 1 december kl 07.35
Fetaostgratinerade bönor.
Fetaostgratinerade bönor.

Varje torsdag gästar matinspiratören Christina P4 Uppland och bjuder på kulinariska maträtter.

Fetaostgratinerade bönor
1 burk svarta bönor
1 burk borlottibönor
1 röd chili
2 msk olivolja
1,5 st rödlökar
1 burk krossade tomater
2 st vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk flingsalt
svartpeppar
0,5 tsk honung
0,5 tsk vinäger
150 g fetaost

Hacka lök och vitlök, finhacka röd chili. Fräs i olja på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomater, timjan och bönor (skölj bönorna först). Smaka av med salt, svartpeppar, timjan, lite vinäger och honung. Låt koka ihop 5-10 minuter. Häll röran i en ugnsform (eller fyra portionsformar) och strö över smulad fetaost. Gratinera i 225 grader i ungefär 10 minuter. Servera som rätt i sig, exempelvis tillsammans med guacamole och stekta tortillabröd, alternativt som tillbehör till stark korv eller fisk.

Guacamole
Mosa avokado lite lätt med en mortel eller liknanade, tillsammans med limejuice och salt. Rör ner grovhackade tomater och eventuellt finhackad färsk koriander.

Stekta tortillabröd
Klipp mjuka tortillabröd i trekanter. Lägg i het stekpanna med olja, stek på bägge sidor tills dom får färg, ta upp, låt rinna av på hushållspapper, strö över flingsalt.

Mer om …

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.