Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bacon, saffran och pepparrot i julsillen

Publicerat fredag 2 december kl 08.01
Martin Anderssons favoritsillar.
Foto: Mona Wahlund/Sveriges Radio

Köksmästare Martin Anderssons favoritsillar är senapssill, pepparrot-baconsill och saffran-apelsinsill. Klicka så hittar du recepten.

Recepten är för 8 personer på ett julbord: 

Senapssill

Två förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g) skuren i mindre bitar

Senapssås:
1 dl 
skånsk senap
2 msk
 dijonsenap
1 msk senapsfrön
1 msk
 champagnevinäger
2 msk 
strösocker
2 dl
 neutral olja
salt
svartpeppar

Blanda senap, frön, vinäger, socker, salt och peppar till senapssåsen. Häll försiktigt i oljan lite i taget i en fin stråle och rör hela tiden kraftigt. Smaka av och tillsätt eventuellt några droppar vatten eller vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda sillfiléerna med senapssåsen och förvara dem i passande glasburkar hugg in efter några dagar när smakerna utvecklats.


Pepparrot-bacon sill

Två förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g), skuren i mindre bitar

2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
½ dl knaperstekt finhackat bacon
2 msk riven pepparrot
1 msk strimlad gräslök
salt

Blanda alla ingredienser och låt pepparrot-bacon sillen gärna stå i kylen i minst en dag så smakerna hinner utvecklas ordentligt. Garanterat en riktig höjdare på julbordet.

Saffran-apelsinsill

Två förpackningar 5-minuters inläggningssill (à 420 g), skuren i mindre bitar

1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 paket saffran
2 apelsiner, zest och filér
1 röd chili, tunt skivad

Koka upp, ättika, socker, vatten och saffran. Kyl lagen och i med apelsin, chili och sillen. Låt stå några dagar och hugg sen in.

Recept: Martin Andersson

Mer om …

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.