Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här är Petras bästa julgodis

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 10.00
JULGODIS

Här hittar du recepten på Petras smaskiga julgodis. Mums tycker vi!

Syrliga hallonremmar

Cirka 20 stycken

Ingredienser

  • 200 g frysta hallon
  • 10 gelatinblad
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vit sirap
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk citronsyra

Garnering

  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 krm citronsyra
  • Skal från 1 lime

Gör så här:

Olja in ett bakplåtspapper och lägg på en plåt, gärna rapsolja. Tina hallonen och passera genom en sil så att det bildas puré, blir cirka 1 dl. Lägg gelatinbaden i kallt vatten och ställ åt sidan.

Koka hallonpuré, socker, sirap och vatten i en kastrull på ganska hög värme i cirka 5-6 minuter. Ta av kastrullen från värmen.

Krama ur gelatinbladen från vatten och rör sedan ner dem i hallonblandningen. Häll i citronsyra (om du vill ha syrliga remmar) och limeskal.

Bred ut smeten på det inoljade bakplåtspappret med en slickepott eller palett. Och låt sen stelna i rumstemperatur i 2 timmar.

Blanda socker, citronsyra och limeskal. Skär sedan cirka 2 cm breda remmar och vänd i sockerblandningen.

Förvara remmarna i en burk utan lock i rumstemperatur.

 

Snöbollar med lime

Cirka 30 stycken

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 2,5 dl kokosflingor
  • 1,5 msk pressad lime

Garnering

  • Kokos eller pärlsocker eller florsocker.
  • Ev. limeskal

Gör så här:

Smält chokladen i vattenbad på spisen eller i micron. Tänk på att inte överhetta då chokladen lätt klumpar sig.

Blanda chokladen med kokos och limesaften och ställ svalt en stund. Pass på så den inte stelnar. Man ska kunna forma kulor av den.

Forma kulor och rulla dem i kokos, pärlsocker eller pudra med florsocker, vill du ha lite extra syrlighet kan du blanda garneringen med lite limeskal.

Lägg i burk med lock och förvara i kylskåp, går att frysa om man vill ha längre hållbarhet.

 

Petras lakritsfavorit

Ingredienser

  • 1 ½ dl turkisk peppar (karameller)
  • 3 dl muscovadosocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 gram smör

Gör så här:

Gör pulver av karamellerna genom att lägga dem i en påse och hamra på dem. Lägg undan ½ dl till garnering.

Blanda smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och koka upp till 120-122 grader, eller tills att kolan klarar kulprovet. Testa gärna flera gånger istället för att bränna vid kolan.

Ta bort från plattan och rör ner 1 dl lakritspulver till dess att allt smälter samman. Häll smeten i en bakplåtsklädd form (15x30 cm) och strö över resterande lakritspulver. Låt svalna och skär sedan upp i bitar efter smak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".