Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gympa varje dag i Hummelsta ger starkare och hungrigare barn

Publicerat tisdag 13 december 2016 kl 06.53
"Man får göra lekar och ha fritt, man känner sig lugn"
(2:02 min)
Sigge och Savannah går på Hummelstaskolan i Enköping
Foto: Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Halvvägs in i projektet tycker personal att barnen som har rörelse på schemat varje dag flera positiva förändringar hos barnen.

Nu har halva tiden gått för satsningen på fysisk aktivitet varje dag för elever på Hummelstaskolan i Enköping.

Som vi berättat tidigare hoppas man på att det ska få eleverna att må bättre och ge bättre skolresultat. Idrottsläraren Mattias Hertz som är projektledare för det här, märker flera positiva förändringar hos barnen.
 
– Vi tycker att eleverna har blivit starkare och tåligare. En observation vi gjort är att de inte krockar längre när vi leker kullekar, de har blivit väldigt motoriskt starka, få en överblick över rummet. Sen är de positiva till rörelse, de tycker om att röra sig, säger idrottsläraren Mattias Hertz.

– Det är bra, kul. Kul aktiviteter, säger Sigge som går i trean.

Hur känns det i kroppen att röra på sig så här?

– Man blir snabbare.

– Man får göra lekar och ha fritt. Man känner sig lugn, säger Savannah som går i tvåan.

Sen projektet Mer Energi i Hummelsta drog igång 2014 har nu alla elever på Hummelstaskolan i ettan till sexan fysisk aktivitet på schemat varje dag. Man har kapat en bit av rasterna och förlängt skoldagen något för att ge plats åt det här.

De här aktivitetspassen, som de kallas, bedöms inte. Däremot gör man en rad mätningar av t.ex kondition, skolprestation och kognitiv förmåga för att se hur det påverkas av projektet.

Man samarbetar också med forskare på Karolinska institutet. Men än är det för tidigt att kunna analysera resultaten, berättar Mattias Hertz.

Däremot märker han och hans kollegor andra saker som förändras hos eleverna.

– De har blivit fysiskt mer utvecklade och fysiskt mer mogna. Och det tydligaste är väl att vår kökschef har börjat få dåligt med pengar i maten, de har börjat äta mycket mer.

Projektet ska pågå till 2019, och om det faller väl ut hoppas man kunna utöka det till fler skolor.

– Förhoppningsvis kan vi på de här fem åren så kan vi visa på ett snyggt diagram som motiverar politiker att stoppa in mer pengar i skolan för fysisk aktivitet, för det är det vi tror behövs. Jag vill helt enkelt att det ska gå bättre för alla svenska elever, och för hela svenska samhället.

Är det inte jobbigt att byta om och röra på sig varje dag?

– Nej det är bara kul, säger Sigge.

– Jo lite, men det går bra ändå, säger Savannah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".