Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grönkålspesto, nötbullar och kikärtsröra på julbordet

Publicerat tisdag 13 december 2016 kl 08.39
Nötbullar på hasselnötter, currydoftande kikärts- och äppelröra och krämig grönkålspesto.
Nötbullar på hasselnötter, currydoftande kikärts- och äppelröra och krämig grönkålspesto. Foto: Isa Ekstam

Isa Ekstam bjuder på en grönare och mer klimatsmart jul. Här hittar du recepten!

Här är tre spännande recept som antingen går att göra vegetariska eller veganska: nötbullar på hasselnötter, currydoftande kikärts- och äppelröra och krämig grönkålspesto.
 

Nötbullar

Antal: cirka 30 st
Tillagningstid: 45 min

Ingredienser:

  • 4 potatisar
  • 200 g hasselnötter
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk senap
  • 2 dl ströbröd
  • Salt och peppar

Gör så här: 

Skala potatisen och koka den i 20–30 minuter, i saltat vatten.

Mixa nötterna grovt i en matberedare eller med en stavmixer. Mosa potatisen och blanda med nötter, soja, hackad persilja, senap, och övriga kryddor.

Finhacka lök och fräs cirka 3 minuter i smör. Blanda ner bland övriga ingredienser.

Forma runda små bollar och rulla dem sedan i ströbröd. Stek nötbullarna gyllenbruna i smör i 3–4 minuter.

 

Kikärts- och äppelröra

Antal: 8 personer
Tillagningstid: 10 min

Ingredienser: 

  • 1 burk kikärtor
  • 2 dl gräddfil eller mjölkfritt alternativ
  • 2 äpplen
  • 1 liten rödlök
  • 1 ½ tsk curry
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk chiliflingor
  • Salt och peppar

Gör så här: 

Skölj kikärtorna i ett durkslag och lägg sedan över i en skål. Krydda med curry.

Finhacka rödlöken. Kärna ur och skiva äpplena i små tärningar. Blanda ner i skålen. 

Tillsätt gräddfil, majonnäs, citronsaft, chili, och smaka av med salt och peppar.

 

Grönkålspesto

Antal: 8 personer
Tillagningstid: 15 min

Ingredienser:

  • 5 dl färsk grönkål, strimlad
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 dl mandlar, rostade
  • 1 dl solrosfrön, rostade
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 ½ dl vatten
  • En nypa flingsalt & peppar

Gör så här:

Skölj grönkålen och dra bort de yttersta bladen från stjälken. Finstrimla och för över till en stor bunke. Skala och riv ner vitlöken.

Rosta mandlar och solrosfrön i en stekpanna utan matfett i cirka 2 min på medelhög värme. Häll ner i bunken och tillsätt övriga ingredienser.

Mixa allt i en matberedare eller med hjälp av med en stavmixer tills du får en jämn och krämig konsistens.

Recept: Isa Ekstam, fler recept hittar du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".