Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksåklagaren begär handlingar i fallet Sinthu

Publicerat fredag 16 december 2016 kl 16.47
"Jag har begärt handlingarna för att bilda mig en egen uppfattning"
(2:15 min)
Riksåklagare Anders Perklev ska undersöka fallet Sinthu.
Riksåklagare Anders Perklev ska undersöka fallet Sinthu. Foto: Privat, Anders Wiklund/TT

Riksåklagaren har i dag begärt in handlingarna i fallet med Sinthu Selvarajah, som dog i ett patientrum under ett polisingripande.

– Jag har begärt in handlingarna i ärendet för att bilda mig en egen uppfattning om vad som har förekommit, säger riksåklagare Anders Perklev.

Vad är orsaken till att du nu begär in handlingarna?

– Jag vill se mot bakgrund av den uppmärksamhet som ärendet har fått och det som har framkommit i media om det finns skäl att inleda ytterligare överprövning. Och oavsett det kunna få möjlighet att förklara vilka ställningstagande som görs.

Hur vanligt är det att du på det här sättet själv begär in handlingar i ett ärende?

– Det är ganska ovanligt.

Sinthu Selvarajah dog efter ett polisingripande på sjukhuset i Västerås. Poliserna har inte åtalats. Ärendet har lagts ned två gånger. Ekots rapportering har visat på en rad brister i förundersökningen.

Det kom att dröja länge innan viktiga vittnen förhördes och ännu längre innan de ansvariga poliserna förhördes av internutredarna. När den första av de fem poliserna förhörs har gått två månader från dödsfallet. Två av de fem poliserna förhörs inte förrän nästan 15 månader efter dödsfallet, det visar förundersökningen som Ekot gått igenom.

Ekot har tidigare berättat att internutredarna också ställde ledande frågor till poliserna som förhördes vilket gör att viktiga uppgifter aldrig blir utredda.

Efter Ekots rapportering har Riksåklagaren idag alltså begärt in alla handlingar i ärendet för att bedöma om det ska göras en ny överprövning.

Ekot har lämnat förundersökningen till en chef inom polisen som har mångårig erfarenhet som förundersökningsledare och som utbildar andra poliser i förundersökning och förhörsteknik. Polischefen vill vara anonym eftersom det enligt chefen inte är accepterat att kritisera polisen internt.

Polischefen har gått igenom hela förundersökningen och är kritisk på en rad punkter, bland annat över att förhören gjorts så sent. Men också till att internutredarna föreslår svar i sina frågor när poliserna förhörs.

– Det är ju självklart helt tabu i professionella förhörssammanhang, säger polischefen.

– Jag har själv gått igenom otaliga förundersökningar och förhör i mitt arbete som polischef. Jag har sett många brister i brottsutredningar, men det här är exceptionellt. Jag har aldrig tidigare sett så många brister i en och samma förundersökning, fortsätter polischefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".