Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lag som stoppar drönare görs om

Publicerat lördag 17 december 2016 kl 10.19
Justitiedepartementet: Risk att verksamheten försvåras i onödan
(1:54 min)
Drönare.
Drönare. Foto: Heiko Junge / TT

Justitiedepartementet vill ha en snabb lagändring när det gäller drönare. Tanken är att kameraövervakningslagen inte ska gälla dem.

Just nu undersöker Justitiedepartementet möjligheten att få en snabb ändring av kameraövervakningslagen som skulle kunna börja gälla till nästa sommar.

I en serie inslag under hösten har P4 Uppland uppmärksammat de problem som uppstått på grund av Högsta förvaltningsrättens dom att drönare med kamera ska lyda under kameraövervakningslagen.

I stort sett all drönarfotografering blev över en natt förbjuden vilket drabbat såväl kommersiella drönarpiloter, forskare och andra som dagligen använt drönare i sin verksamhet.

Redan den 31 juli nästa år vill man att en lagändring ska ha trätt i kraft där man i en promemoria P4 Uppland tagit del av bland annat pekar på just de problem så de vi intervjuat pratat om.

Där står: "Det finns således en betydande risk att verksamheten i en snabbt växande bransch försvåras i onödan.

Det finns risk för att svenska företag etablerar sig i annan EU- stat där lagen inte gäller och arbetstillfällen i Sverige försvinner.

Forskning jordbruk och till exempel skogsvård skulle bli lidande eftersom den nuvarande lagen ger mycket begränsade möjligheter att få tillstånd för fotografering annat än i brottsbekämpande syfte."

Vad vill man då?

Så här skriver man..

Förslag till lag om ändring i kameraövervakningslagen

5 a §

Lagen gäller inte vid kameraövervakning som bedrivs med en övervakningskamera som är uppsatt på ett obemannat luftfartyg, om övervakningen bedrivs av någon annan än en myndighet.

Det vill säga Sveriges 1600 privata drönarpiloter som filmar allt från trädgårdar, reklamfilm, spelfilm eller i rent forskningssyfte.

I stället vill man att de regleras av personuppgiftslagen vilket skulle skydda integriteten.

Man kan ju fortfarande inte filma eller fotografera vem som helst utan dennes vetskap eller vad som helst t.ex. skyddsobjekt.

Ingen på justitiedepartementet ville vara med i en inspelad intervju, men i ett mejl skriver de:

"Regeringen är medveten om att den situation som uppkommit är besvärlig för många företag. Justitiedepartementet undersöker därför möjligheten att få ett snabbare svar på just drönarfrågan."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".