Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige fortsatt rabiesfritt

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 07.00
Professor: Sverige fortfarande rabiesfritt land
(2:04 min)
Fladdermus.
Foto: TT

Förra veckan kom nyheten att forskare hittat antikroppar mot ett slags rabiesvirus hos fladdermöss i södra Sverige. Men det är fel att säga så enligt virologiprofessorn Åke Lundkvist.

Ett pressmeddelande från Uppsala universitet slog fast att Sverige inte längre är ett rabiesfritt land, något professor Åke Lundkvist vid Uppsala universitet vänder sig mot.

– Ja, det är formellt fel. Det blir lätt att missförstå eftersom vi har påvisat ett virus, som om det skulle komma in i människan, ger samma symptom som klassisk rabies. Men definitionen är fortfarande att Sverige är ett rabiesfritt land. Och det här är som uppgjort för missförstånd, vilket har skett i det här fallet, säger professor i virologi Åke Lundkvist.

Det var på luciadagen som ett pressmeddelande från Uppsala universitet damp ner med rubriken "Sverige inte längre rabiesfritt visar ny studie".
Forskare vid Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Uppsala universitet hade hittat antikroppar mot ett slags rabiesvirus i blodet hos fladdermöss i södra Sverige.

Många medier rapporterade om det här, bland annat vi på Sveriges Radio, med just den formuleringen att Sverige inte längre är rabiesfritt.
Men den formuleringen är alltså fel. Sverige är fortsatt rabiesfritt. Något som också Folkhälsomyndigheten och SVA gått ut med. Hur ska man förstå det här då?

Jo, forskarna har hittat antikroppar mot såna här virus hos fladdermöss i Sverige berättar professor Åke Lundkvist, men det har hittats på många ställen i Europa, och världshälsoorganisationen för djurhälsa (OIE) har bestämt att ett land ska klassas som rabiesfritt även om man har hittat rabiesliknande virus hos fladdermöss. Varför Uppsala universitet gick ut med fel rubrik vet han inte säger han, men det har ändrats nu.

Gör det någon skillnad om man säger att Sverige är rabiesfritt eller inte rabiesfritt i det här fallet?

– Nej, det viktiga med den här studien och att det kommer ut till allmänheten är det finns en väldigt liten med ändå existerande risk att en fladdermus av den här arten, åtminstone i södra Sverige, skulle kunna bära på ett virus som ger oss rabiessjukdom om vi skulle bli bitna, säger Åke Lundkvist.

– Ta inte i fladdermöss utan handskar, och skulle du ha oturen att råka bli biten ska du uppsöka läkare för att utreda om det kanske är läge för att behandla, säger han.

Ska man vara orolig?

– Nej, det tycker inte jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".