Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort missnöje på Boländernas förskola

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 05.52
Förälder: Personalen har blivit överkörda
(2:15 min)
Föräldrarna Sara Nilsson, Erebouni Arakelian och Joakim Östby är missnöjda med den nya områdesledningen. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
1 av 3
Föräldrarna Sara Nilsson, Erebouni Arakelian och Joakim Östby är missnöjda med den nya områdesledningen. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Sandlåda inomhus på en av avdelningarna.
2 av 3
Sandlåda inomhus på en av avdelningarna. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Förskolechefen sitter vid de låga borden på Boländernas förskola.
3 av 3
Förskolechefen sitter vid de låga borden på Boländernas förskola. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Sandlåda inomhus, sovloft utomhus för barnen och en soffa som tas bort. På Boländernas förskola i Uppsala är personal och föräldrar missnöjda med en ny ledning som inte lyssnar på de anställda.

Hör ett längre reportage längst ner i artikeln.

Bland annat är en sandlåda inomhus en av sakerna som har skapat missnöje.

– Det är sand överallt på avdelningen. Barnen har sand i blöjor och i håret. Det ser ut som att de har varit en hel dag på stranden, säger Sara Nilsson som har barn på Boländernas förskola.

Vi försöker ta bort mycket av vuxenmöblerna, och i stället ha möbler i barnens höjd.

– Barnen är ute halva dagarna, då behöver de inte ha sand inomhus, säger en annan förälder, Erebouni Arakelian.

Inger Björklund är sen augusti förskolechef för det område där Boländernas förskola i Uppsala ingår. Hon sopar upp några sandkorn på golvet när vi möts inne på förskolan.

– Det kommer ut lite sandkorn som vi sopar upp. Men eftersom det är en ganska hög sarg på bassängen som sandbordet står i så handlar det om ganska små mängder, säger Inger Björklund, som menar att det viktiga är att det är en tillåtande miljö för barnen att utforska.

Det är en rad förändringar som kommit sen en ny områdesledning tog över i augusti. Det handlar om att barn ska få sova ute i sovloft. Ändringar i hur barngrupperna delas in. Och att en soffa tagits bort och ersatts av madrass.

– Ska personalen stå upp hela dagarna, eller ligga på madrassen? Andra avdelningar har soffor de har sagostund i, säger Erebouni Arakelian.

– Vi försöker ta bort mycket av vuxenmöblerna, och i stället ha möbler i barnens höjd, till exempel en madrass där barnen kan krypa upp själva och läsa en bok, säger förskolechefen Inger Björklund.

Men i en soffa brukar också små barn komma upp i, är det inte skönt för alla med en soffa?

– Barnen kan säkert komma upp i en soffa. Men det är också så att om många barn trängs i en soffa så är det lätt att bli urknuffad så barnet ramlar ner och slår sig, säger Inger Björklund.

Kritiken handlar också om att personalen får sämre arbetsmiljö när det har införts låga bord och stolar i barnhöjd på en av avdelningarna. Där finns det nu bord och stolar med en sitthöjd på ungefär 20 centimeter. Kritiken handlar om att personalen har svårt att sitta med barnen när de äter.

Personalen har blivit totalt exkluderade och överkörda.

– Jag tänker på pedagogerna, deras ryggar ska hålla, säger föräldern Sara Nilsson.

Förskolechefen Inger Björklund säger att personalen får sitta vid egna vuxenbord. Eller på rullpallar som kan höjas och sänkas vid hörnen på barnborden. Och att det inte ska bli böjda ryggar eller ryggont.

– Hur man sitter måste man jobba tillsammans med en ergonom, säger Inger Björklund.

I ett brev till kommunen skriver tio anställda att ledningen inte lyssnar, att personalens erfarenheter är oväsentlig, och att många mår dåligt.

Två anställda på Boländernas förskola har under hösten sagt upp sig. Och föräldrar till 14 barn har ansökt om att få byta förskola.

– Personalen har blivit totalt exkluderade, överkörda. De får inte vara med i förändringsarbetet, säger föräldern Sara Nilsson.

Hade ni i ledningen kunnat göra de här förändringarna på ett bättre sätt?

– Vi vet att det finns personer som känner sig oroliga. Det måste jag lyssna till, säger förskolechefen Inger Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".