Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik mot ledningen för SKB

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 15.09
Vd:n: Jag har det yttersta ansvaret
(1:57 min)
Christopher Eckerberg, vd för SKB. Pressbild.
Christopher Eckerberg, vd för SKB. Pressbild.

Kärnavfallsbolaget SKB i Östhammar får kritik i en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten. En sluten kultur gör att säkerhetssynpunkter inte kommer fram, konstaterar rapporten.

Svensk kärnbränslehantering SKB hanterar radioaktivt avfall från bland annat Forsmarks kärnkraftverk i Östhammar.

I september genomförde Strålsäkerhetsmyndigheten en tillsyn av säkerhetsarbetet på SKB. Och det är en dyster bild av öppenheten på företaget som målas upp i rapporten. Ett klimat där synpunkter om säkerheten inte lyfts fram och en ledning som inte lyssnar på sina anställda. Vd:n för SKB, Christopher Eckerberg, säger att han tar kritiken på största allvar.

– Vi måste analysera den här rapporten i detalj och se vilka åtgärder vi ska vidta för att komma till rätta med de här bristerna.

I rapporten beskrivs bland annat ett förändrat klimat "där medarbetare tystnar och inte i lika stor utsträckning väljer att föra fram frågor av betydelse för säkerheten".

Hur har det blivit så?

– Det är jätteviktigt att det är högt i tak på SKB och att medarbetare ska få föra fram kritik. Men vi är på en förändringsresa. Vi jobbar med vår säkerhetskultur och vi har många tecken på att det går åt rätt håll.

Det är inte första gången SKB får kritik av Strålsäkerhetsmyndigheten. Vid en tillsyn 2014 ifrågasattes "företagets förutsättningar att driva verksamheten på ett strålsäkert sätt".

Vilket är ditt ansvar som vd för att det inte har blivit bättre?

– Jag har det yttersta ansvaret för både arbetsmiljön och säkerheten på SKB. Och jag tycker som sagt att det är mycket som går åt rätt håll när det gäller vårt åtgärdsprogram.

SKB har nu tillsatt en grupp som ska analysera kritiken från Strålsäkerhetsmyndigheten. I januari ska gruppen lägga fram ett förslag till åtgärder i januari, säger Christopher Eckerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".