Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tacos på juligt vis

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 07.43
Jultacos.
Jultacos.

Vi fortsätter att utforska de lite mer ovanliga julrätterna i Christinas Mat.

Kanske uppesittarkvällstacos, julbordstacos eller resttacos, det väljer man själv. Glaserade revbensspjäll, coleslaw med rödkål och äpple, apelsin- och chilimasserad grönkål i hembakta tortillabröd.


Jultacos

Glaserade revbensspjäll:

  • 1 kg revben
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl soja
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl olja
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 finriven vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

Förkoka spjällen i en kastrull, lägg i köttet, täck med vatten. Lägg i grovhack lök och vitlök. Låt sjuda tills köttet lätt lossnar från benen (ca 1-1,5 timme). Lägg i ugnsform.

Blanda glacen av soja, honung, olja och finriven vitlök och ingefära. Pensla köttet och glasera i ugn 200 grader i minst 30 min. Upprepa penslandet ungefär 1 ggr var 5:e minut. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.


Coleslaw med rödkål och äpple:

  • 3 dl tunt strimlad rödkål
  • 1 bit svenskt äpple
  • 1,5 msk majonnäs
  • 1,5 msk tjockyoghurt
  • 1 tsk skånsk senap
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt och svartpeppar

Blanda strimlad rödkål med äpple hackat i små bitar och majonnäs och yoghurt. Smaka av med senap, salt och peppar.

Apelsin- och chilidressad grönkål:

  • 2 stjälkar grönkål
  • 1 msk olja
  • 2 msk pressad apelsin
  • 0,5 röd chili
  • lite, lite äppelcidervinäger
  • lite flingsalt och svartpeppar

Skär bort stjälkarna. Strimla grönkålen tunt. Häll över olja, vinäger och saft från apelsin. Finhacka chili (anpassa mängd efter styrka). Massera grönkålen en stund.

Tortillabröd:

  • drygt 4 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • drygt 0,5 tsk bakpulver
  • 4 msk olja
  • 1,5 dl vatten
  • extra mjöl för utbakning

Blanda ingredienserna. Dela i 16 småbröd eller 8 större. Stek i torr stekpanna på medelhög värme. Bröden ska bara få antydan till färg, är pannan för varmhåller sig inte bröden mjuka efter stekning.

Servera bröden med kött från revbensspjällen, coleslaw och grönkålssalladen. Räcker till 4 portioner eller som småplock för flera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".