Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika julpeng beroende på var du bor

Publicerat fredag 23 december 2016 kl 06.49
Summan varierar mellan 150 och 770 kr per barn
(1:44 min)
Julklappar.
Julklappar. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.

De flesta kommuner i länet erbjuder någon form av så kallad julpeng till barnfamiljer som har det svårt ekonomiskt. Vilka kriterier som gäller och hur mycket man kan få skiljer sig något mellan kommunerna.

P4 Uppland har frågat samtliga kommuner i länet om de erbjuder någon form av julpeng, eller högtidspeng som det också kallas, till barnfamiljer som har det svårt ekonomiskt.

I Knivsta till exempel så kan familjer som är i behov av ekonomiskt bistånd söka extra pengar för exempelvis julklappar till sina barn. Familjens situation och behov styr. I Tierp krävs att barnfamiljer ska ha varit aktuell på försörjningsstöd i minst 10 månader.

I Östhammar ska familjen ha haft försörjningsstöd de senaste 6 månaderna. Där behöver man inte söka pengen, utan den betalas ut där behov bedöms finnas. Även Heby, Håbo och Enköping har julpeng, eller jultillägg som det ibland kallas.

I Älvkarleby har man nyligen beslutat att återinföra det här, eller högtidspeng som man väljer att kallar det. Summan per barn varierar i kommunerna, men ligger mellan runt 150 kronor upp till drygt 770 kronor per barn.

Uppsala kommun är den enda kommunen i länet som inte erbjuder julpeng. Ulrik Wärnsberg, socialdemokratisk ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala, tycker att kommunen är generös på andra sätt.

– Vi vet av erfarenhet att de som har det svårast är ensamstående mammor. Därför valde regeringen att höja underhållsstödet med 300 kronor i månaden, och då valde vi att den inkomsten ska inte räknas med när man söker socialbidrag. Vilket innebär att alla ensamstående mammor som söker socialbidrag i Uppsala har fått 300 kronor i månaden extra som en höjning. Och vi tror bättre att jobba så långsiktigt än att ge en särskild peng vid högtider, säger Ulrik Wärnsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".