Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ostboden rustar för julafton

Publicerat fredag 23 december 2016 kl 10.43
"Mest klassiska osten på julbordet är en svensk cheddar"
(1:50 min)
Ida Lindman, butikschef i Ostboden i Saluhallen. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio
Ida Lindman, butikschef i Ostboden i Saluhallen. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio

På julbordet kommer många delikatesser fram i rampljuset. Några av dessa är ostarna. Men vilka ostar? P4 Morgon besökte en ostbod i Uppsala.

– Den absolut mest klassiska osten på julbordet är en svensk cheddar, säger Ida Lindman, butikschef vid Ostboden i Saluhallen i Uppsala. 

Och ska du ha en svensk cheddar ska man ha en vällägrad enligt ostkännaren, så att den får en kraftigare smak.

Pottkäs. Vad är nu det? Det är något som tillkom på 1700-talet för att ta vara på alla spillbitar från osten - en blandning av flera ostar - som man nu försöker få tillbaka till julbordet.

– Det är ostrester som man river ner och blandar med mascarpone och konjak och det är något vi vill få tillbaka till det svenska julbordet.

Smaken på en pottkäs kan såklart variera. Men smaken på denna var distinkt och lite syrlig till en början för att sedan rundas av i eftersmaken. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".