Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så slipper du matförgiftning efter julbordet

Publicerat lördag 24 december 2016 kl 09.16
Smittskyddsenheten: Sprid inte bajs i maten
(0:46 min)
Skinka och korv på röd duk.
Hur är temperaturen egentligen? Foto: Melissa Gustafsson / Sveriges Radio.

Under julen ökar risken för matförgiftning och maginfektioner och julbord är en betydande riskfaktor.

Nu manar Smittskyddsenheten i Uppsala län till försiktighet.

Först och främst är det viktigt att som konsument inte gå ut och äta julbord om man känner sig dålig. Sen är det också upp till restaurangerna att ha en väldigt bra rutin kring julbordsmaten menar smittskyddsmyndigheten.

Det är viktigt att känna efter om temperaturen är rätt. Och det finns frågor som är värda att ställa.

– Är den här maten verkligen kall, eller varm om den ska vara det? säger Johan Hedlund från smittskyddsenheten.

Det viktigaste rådet som Johan Hedlund kan ge är det gamla hederliga tipset att tvätta händerna.

– Se till att ha en bra handhygien. Vi ska inte sprida bajs i maten, säger Johan Hedlund.

Det är alltså fråga om bakterier från avföring som hamnar i maten och som sprider smitta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".