Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Martin tipsar om festlig nyårsmeny

Publicerat onsdag 28 december 2016 kl 10.10
Fyrverkeri.
Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Fram med flugan och bjud på festernas fest. Köksmästare Martin Andersson har tagit fram en färdig meny som ger dig en god start på det nya året.

Menyn som Martin tipsar om kan med fördel förberedas dagarna innan festen och färdigställas på dagen. Det här för att underlätta när du står där på nyår och vill vara en del av festen. 

Läs mer: Dryck som passar till menyn

Recepten är för fyra personer

Tilltugg

Hasselbackspotatis, Kalix löjrom, smetana, syrad lök och dill

  • ½ rödlök finhackad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 450 g små potatisar cirka 20st (gärna ratte)
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g smör
  • 1 dl smetana
  • 40 g löjrom
  • 2 dillvipor

 

Gör så här:

Blanda lök och vinäger. Sätt ugnen på 220 grader.

Skiva potatisen fint med skalet kvar, men inte hela vägen igenom. Ställ dem i en smord ugnssäker form. Salta och hyvla över smöret med en osthyvel.

Ställ in formen i ugnen i cirka 20 minuter, tills potatisarna är krispiga och gyllene. Låt potatisarna svalna något och toppa med smetana, löjrom syrad lök och dill. Servera som tilltugg till minglet!

 

Förrätt

Hummersoppa, hummer tartar, äpple, crisp och dragon

Soppa

  • skal från 2 humrar
  • 1 dl vittvin
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 50 g smör
  • vitvinsvinäger
  • salt

 

Hummer

  • 2 humrar, klor och stjärt, tärnad
  • 1 msk ingefära/gari, finhackad
  • 1 chili, finhackad
  • 1 äpple, tunna skivor, stansade
  • 3 buketter blomkål, skuren i tunna skivor
  • 2 kvistar dragon
  • 1 msk panko

 

Gör så här:

Soppa

Fräs hummerskalen med fänkål, lök, vitlök och tomatpuré. Slå på vittvin och vatten. Koka upp och låt den stå och sjuda i ca 30 minuter. Smaka av fonden med salt och vinäger. Sila och tillsätt grädden, koka upp igen, mixa soppan och klicka i smöret.

 

Hummer

Blanda hummer, ingefära och chili. Fördela hummer tartaren i djupa tallrikar, på med blomkål, äpple och dragon. Smula över panko. Ställ fram tallrikarna till gästen och slå den ny mixade soppan över härligheterna.

 

Huvudrätt

Slaktarstek, flamberad grönpepparsås, vanlig tomatsallad och rostad jordärtskocka

  • 1 kg njurtapp
  • 1 msk malen svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar, rosépeppar eller någon färdig blandad pepparmix
  • salt

 

Rostad jordärtskocka

  • 800 g jordärtskocka, klyftade
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlökar finhackade
  • salt

 

Vanlig tomatsallad

  • 600 g roliga tomater, busigt skurna
  • 1 knippe salladslök, strimlad
  • 2 msk hackad koriander
  • 2 avokado, skuren i mindre bitar
  • 2 msk olivolja
  • 2 lime, juice och zest
  • 1 chili, finhackad
  • salt

 

Flamberad grönpepparsås

  • 1 msk hackad schalottenlök
  • 2 msk grönpeppar
  • 2 msk konjak
  • 3 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • vitvinsvinäger
  • 1 msk hackad persilja

 

Gör så här:

Njurtapp

Peppra köttet rikligt runt om, salta. Stek köttet fint runt om och stek klart det i ugnen på 120 grader till önskad temperatur.

 

Rostad jordärtskocka

Släng upp jordärtskockan på en plåt med vitlöken, ringla över olivolja och salta. Rosta jordärtskockan i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter.

 

Vanlig tomatsallad

Blanda alla ingredienser, smaka av med salt det ska vara perfekt balans mellan hettan, syran, sötman från tomaterna och salt.

 

Flamberad grönpepparsås

Fräs på lök, grönpeppar och stek med den upptempade köttbiten. Häll på konjak, tänd eld och slå sen på grädde. Plocka upp köttbiten och reducera såsen till perfekt såskonsistens, smaka av med salt, vinäger och svartpeppar.

Trancha njurtappen i snygga skivor och njut med alla tillbehör.

 

Efterrätt

Choklad och hasselnötsbruleé

  • 100 g hasselnötter
  • 10 g kaffebönor
  • 50 g mjölkchoklad, gärna pallets
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 70 g strösocker
  • 50 g råsocker

 

Gör så här:

Rosta hasselnötter på 180 grader i 8 minuter och rosta med kaffebönor i två minuter till. Hacka nötterna och blanda hälften med hackade bönorna. Spar resten av nötterna till garnering.

Koka upp grädde, mjölk, nötter och bönor. Låt dra i cirka 10 minuter. Rör ihop ägg och socker. Slå den varma gräddmjölken över äggblandningen och chokladen under vispning. Låt gärna smeten sen stå i kylen över natten. Sila smeten och häll i en stor passande from eller fyra mindre.

Baka av på 90 grader i ca 1 timme tills smeten har ”stannat” i formarna. Kyl till servering. Vid servering strö över socker, bränn sockret och strö över nötter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".