Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Isas belugalinssoppa med kokos och ingefära
Isas belugalinssoppa med kokos och ingefära Foto: Isa Ekstam
Lyssna
(2:12 min)
Lyssna
(2:12 min)
Värmande soppa med linser och kokos
Publicerat tisdag 8 augusti kl 08.24
Publicerat tisdag 8 augusti kl 08.24
Isas belugalinssoppa med kokos och ingefära
Isas belugalinssoppa med kokos och ingefära Foto: Isa Ekstam

Kocken Isa Ekstam talar sig varm för baljväxter och lagar soppa med smak av kokos.

Belugalinser är inte en kaviar men har fått sitt namn eftersom de påminner lite om rysk belugakaviar i utseendet. Belugalinser behöver inte blötläggas först utan det är bara att slänga i dem i en soppa eller koka dem mjuka för att strö över salladen. I den här krämiga linssoppan får belugalinserna sällskap av kokosmjölk som balanseras med syrlig färsk ingefära och citron. Grönkålen tillför sedan ett härligt tuggmotstånd och är rik på c-vitamin, järn och kalcium.

Belugalinssoppa med kokos & ingefära

Antal: 4 personer
Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:

  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 cm ingefära, finhackad
  • 1 röd paprika, fint tärnad
  • 1 msk kokosolja
  • 2 dl belugalinser
  • 8 dl vatten
  • 1 buljongtärning (grönsaks- eller svampsmak)
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 stora grönkålsblad, tunt strimlade
  • ½ citron, saften
  • salt och peppar efter smak

Gör så här:

1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Kärna ur paprikan och tärna fint. Skölj grönkålen under rinnande vatten och dra loss bladen från den tjocka stjälken. Strimla grönkålsbladen tunt.

2. Hetta upp kokosoljan i en djup teflonkastrull och fräs löken i 3 minuter. Tillsätt ingefära, paprika och vitlök och stek i ytterligare 3 minuter. Rör om då och då.

3. Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningen. Rör ner linserna och låt koka upp. Sänk därefter värmen, sätt på locket och låt koka på låg värme i 20 minuter.

4. Tillsätt kokosmjölken när 20 minuter har passerat och mixa soppan grovt med hjälp av en stavmixer.

Rör ner den strimlade grönkålen och pressa i saften från citronen. Smaka av med salt och peppar.

5. Servera gärna med nybakat bröd.

Foto och recept: Isa Ekstam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".