Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Irländskt och öl på menyn

Publicerat torsdag 16 mars kl 06.37
Irländsk köttgryta med boxty.
Irländsk köttgryta med boxty.

I morgon är det St Patricks Day, Irlands nationdag, och det uppmärksammades av morgonprogrammets matinspiratör.

Irländsk köttgryta

  • 1 paket bacon
  • 1 kg högrev
  • salt och svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 knapp dl tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 3 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 4,5 dl stout

Gör så här:

Skär bacon i mindre bitar och stek i en gryta. Tillsätt olja och bryn köttet i grytan. Salta och peppra. Dela lök i klyftor och tillsätt i grytan, finhacka vitlök och låt den göra sällskap likaså. Stek ytterligare en stund. Tillsätt därefter tomatpuré, timjan, morötter som skalats och delats i bitar och skuren selleri. Häll över öl. Vid behov lite buljong. Låt småputtra under lock i 1,5-2 timmar. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera med potatismos eller till potatispannkakorna nedan.

 

Boxty – irländska potatispannkakor

  • 2,5 dl mosad kokt potatis
  • 3,5 dl riven rå potatis
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • smör att steka i

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna och klicka ut 0,5 dl smet i stekpanna med smör. Stek 2-3 min per sida på medelhög värme, räcker till ung 10 stycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".