Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många kritiska till planer för Eriksberg

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 16.44
Boende: Det är för stort och för tätbebyggt
(2:09 min)
Bostadshus i Eriksberg.
1 av 3
Bostadshus i Eriksberg. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Garagelänga i Eriksberg.
2 av 3
En garagelänga i Eriksberg som kan försvinna till förmån för bostadshus. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Västertorg i Eriksberg.
3 av 3
Västertorg ska bli ett mer stadslikt torg med mer butiker än i dag enligt förslaget. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

En brutal förtätning, att grönytor försvinner, att det blir för tätbebyggt. Det är många kritiska synpunkter som har kommit in i till Uppsala kommun om de planerade förändringarna av stadsdelen Eriksberg.

P4 Uppland har gått igenom de 409 brev med synpunkter som Uppsala kommun fått in på planerna att bygga 2 600 bostäder Eriksberg.

De allra flesta har kritiska synpunkter. Om grönytor, bensinmacken och parkeringar som försvinner, mer trafik och tallar som kommer att saknas.

Det finns också kritiska brev om att det blir för tätbebyggt med grannar tätt inpå. Så här skriver en kvinna som bor på Marmorvägen:

"Nu har vi utsikt över en gård med fin lekplats och en stor vacker sten som barnen leker på. Enligt planen får vi ett nytt hus precis utanför köksfönstret och en väg utanför balkongen. Hur är det möjligt att man förändrar det till det sämre?"

Enligt Erik Pelling (S), kommunalråd med bostadsansvar, kommer Eriksberg att fortsätta vara en grön stadsdel.

– Det är en ganska gles stadsdel. I förslaget är det fler bostäder än i dag, men det fortsätter ändå vara en väldigt grön stadsdel.

Är de som är bekymrade för att tallar och annan grönska försvinner det i onödan?

– Parkarealen påverkas inte i någon större utsträckning. Det är på gårdar och framför allt parkeringsytor som det ska byggas. Och på parkeringar växer det väldigt lite träd. När det byggs nytt tillförs det också nya träd. Det ska vara en grön stadsdel, så tänker vi i hela staden. Uppsala blir tätare men med bibehållna gröna kvalitéer, säger Erik Pelling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".