Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot bostäder i Hammarparken

Publicerat måndag 20 mars 2017 kl 05.07
Anders Eriksson: Det är fruktansvärt
(1:38 min)
Hammarparken.
1 av 2
Boende vid Hammarparken i Eriksberg protesterar mot byggplanerna. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Hammarparken.
2 av 2
Hammarparken är ett kuperat skogsområde i Eriksberg. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Uppsala kommun har fått in många kritiska synpunkter om att Hammarparken i Eriksberg ska bebyggas. 13 flerbostadshus och en ny väg in i det kuperade skogsområdet planeras.

Anders Eriksson som bor nära Hammarparken är missnöjd med byggplanerna och funderar på att flytta om de blir verklighet.

– Det är ett vackert området med tallskog och bergshällar, rikt på djur- och fågelliv. Då tänker man panga upp stora byggnader mitt framför våra fönster här. Och förstöra skogsområdet, förstöra för barn som leker i Hammarparken. Det är fruktansvärt, säger Anders Eriksson.

Kommunens plan går ut på att bygga en väg in och 13 flerbostadshus i Hammarparkens kuperade skogsområde, men att bevara den stora pulkabacken.

Fram till i onsdags har man fått skicka in synpunkter på planen, som i stort handlar om att 2.600 nya bostäder kan byggas i stadsdelen Eriksberg. En hel del av de kritiska synpunkter som kom in handlar om Hammarparken. Till exempel skriver en närliggande förskola så här:

Barnen uppskattar spontan lek på bergsknallarna och skogsdungen. Om Hammarparken byggs ut med en väg genom området kommer barnen inte längre kunna leka fritt.

Läget med Hammarparken nu är att två bostadsbolag har fått markanvisningsavtal för att bygga bostäder där. Uppsala kommun har kvar att ta beslut om detaljplan och bygglov. Det bostadsansvarige kommunalrådet Erik Pelling försvarar planerna:

– Den politiska bedömningen som det råder bred enighet kring är att det går att kombinera att ha kvar mycket grönt, och ha kvar pulkabacken, men ändå tillföra ett antal välbehövliga bostäder.

Men folk som bor där tycker att man förstör deras skogsområde, vad säger du om det?

– Det är klart att det blir annorlunda. Jag kan förstå att de som bor precis intill har synpunkter. Men jag är övertygad om att det kommer bli en bra lösning, säger Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".