Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konflikten kring friskolan Kajan

Sex av friskolan Kajans ansökningar försvunna

Publicerat torsdag 30 mars kl 05.16
Hoffstedt: Allvarligt att han vilseleder allmänheten
(2:27 min)
Hoffstedt och vd
1 av 2
Foto: Sveriges Radio, privat
Kajan, demonstration (7)
2 av 2
Under onsdagen demonstrerades det för att högstadiet på friskolan Kajan ska läggas ner.

Det var ett brev som på något sätt kom bort med posten som ligger bakom ordkriget mellan friskolan Kajan och kommunalrådet Caroline Hoffstedt (S). Hon anklagades för att inte tala sanning.

Som vi har berättat har friskolan, som inriktar sig på barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, beslutat sig för att lägga ner sitt högstadium. Detta eftersom pengarna från kommunen inte räcker till.

Kommunalrådet anklagades för att inte hålla sig till sanningen av friskolans vd när hon i P4 Uppland för ett par veckor sen sa att "det är märkligt att Kajan inte inkommer med ansökningar om extra stöd för barn som har rätt till det".

Friskolans vd sa då att kommunalrådet "antingen inte är tillräckligt insatt, eller så ljuger hon".

P4 Uppland har undersökt friskolans VD påstående om att kommunalrådet inte talar sanning.

För att göra det besökte vi utbildningsförvaltningen vid Uppsala kommun, där en handläggare tog fram en sammanställning där det står att friskolan Kajan inte har sökt tilläggsbelopp för sex elever på högstadiet, som tidigare har fått extrapengar.

– Det är sex ansökningar som inte har kommit in till oss. Ser bilden likadan ut som i höstas så borde de få stödet för våren också, om ansökningarna kom in, säger handläggaren Marie-Louise Airikka Pilichi.

Kommunalrådet Caroline Hoffstedt verkar alltså ha fog för påståendet att friskolan inte har sökt extrapengar för elever som skulle kunna få det.

Frågan är om friskolan Kajan har samma bild. För att reda ut det åker vi till skolan och träffar vd:n Anders Eriksson.

Han håller med om att ansökningar för sex elever inte kom till kommunen. Men att det inte var friskolans fel, eftersom de har postat ansökningarna:

– Vi skickade ansökningar via post i mellandagarna som vad det verkar inte kom fram till förvaltningen.

Men om det var postgången som gjorde att ansökningar inte kom fram. Var det rätt att säga att kommunalrådet inte talade sanning?

– Påståendet var att vi inte hade sökt tilläggsbelopp. Det tycker vi att vi hade gjort, från vår horisont, säger Kajans vd Anders Eriksson.

Friskolans rektor Ulrika Daniels säger sig vara säker på att hon la ansökningarna i en postlåda. Och kommunens handläggare säger att de inte kom fram.

Oavsett om missen ligger hos skolan, posten eller kommunen så orsakade alltså ett brev som kom bort i posthanteringen anklagelsen om att kommunalrådet Caroline Hoffstedt inte talade sanning.

– Det viktiga är inte vad bolagets vd säger om mig. Det jag tycker är allvarligt är att han vilseleder allmänheten och föräldrar om hur det faktiskt ligger till, säger Caroline Hoffstedt (S).

Friskolan Kajans rektor säger att ansökningarna skickas in igen nu när de vet att de kom bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".