Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vinexpert: Så förvarar du en öppnad vinflaska

Publicerat torsdag 30 mars kl 10.05
vinflaska vinglas vin
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vinexpert och sommelier Anders Melldén ger sina bästa tips för ett gott vin – flera dagar efter att du öppnat flaskan.

Enligt Anders Melldén behöver man inte vara rädd att låta vinet stå eftersom många sorter mognar och till och med blir bättre dagen efter.

– Generellt kan man säga att det håller sig i tre dygn ungefär beroende på hur mycket som finns kvar i flaskan, säger han.

Hållbarheten beror på luftkontakten som gör att det kan bildas ättiksyra i vinet. Då kan det lukta vinäger och ättika. Det är inte farligt men kanske inte så gott, berättar Anders.

Enklaste lösningen

  • Sätt i korken.
  • Ställ in i kylen. Gäller både rött, vitt och mousserande vin.
  • Ta fram rödvinet en stund innan du ska dricka resten.

 

Längre sparande

  • Häll över i mindre flaska.
  • Frys in och använd till matlagning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".