Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Konflikten kring friskolan Kajan

Kajan får hälften av kommunal skola

Publicerat måndag 3 april 2017 kl 05.02
Vd: Jag anser absolut att det har blivit hårdare bedömningar
(2:08 min)
Anders Eriksson, friskolan Kajans vd.
1 av 2
Anders Eriksson, friskolan Kajans vd. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Från förra veckans demonstration utanför Uppsala konsert och kongress.
2 av 2
Från förra veckans demonstration. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Friskolan Kajan i Uppsala som tar emot elever med stora behov får bara halva summan pengar i förhållande till jämförbara kommunala skolor. Pengarna har också minskat kraftigt med åren.

Som vi har berättat tidigare ska friskolan lägga ner sitt högstadium med 18 elever eftersom pengarna från Uppsala kommun inte räcker till.

När det demonstrerades i förra veckan var åsikten tydlig, friskolan Kajan får för lite pengar. Så här sa några föräldrar:

– Jag tycker det är slående att vi har så lite i förhållande till den kommunala resursskolan.

– Det är orättvist och tragiskt att inte alla barn får lika rätt.

– Det är helt absurt.

Kajan tar emot elever med större behov av andra, som har till exempel autism och ADHD. Den fick förra året knappt 11 000 kronor per grundskoleelev och månad från Uppsala kommun.

Friskolan Kajans vd Anders Eriksson bläddrar bland kommunala beslut och visar exempel på en elev som de fick extrapengar för förra terminen, men inte i år.

– Jag anser absolut att det har blivit hårdare bedömningar. Vi har exempel på elever, framförallt högstadiet, som har bedömts ha ett högt behov ena terminen. Som nästkommande termin ha bedömts inte ha något behov alls, säger Anders Eriksson.

På Uppsala kommuns kontor träffar vi tjänstemän för att reda om friskolan Kajans uppgifter stämmer, att ersättningarna har minskat. Och det visar sig stämma.

År 2010 hade Kajan bara fem elever i grundskolan, och fick då mer än 30 000 kronor per elev och månad. Sedan märks en tydlig minskning åren 2012 till 2013. Efter det har ersättningen legat strax över 10 000 kronor, alltså bara en tredjedel av tidigare belopp.

Kajan får också mindre pengar än kommunala skolor. Om man jämför med resursenheter, som tjänstemän på kommunen menar är mest relevant att jämföra med. De får drygt 20 000 kronor per månad och elev. Nästan dubbelt så mycket pengar jämfört med friskolan Kajan alltså.

– Jag tänker att det är väldigt olyckligt att det har blivit så här. Vi kan inte göra annat än att anpassa oss, säger friskolan Kajans vd Anders Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".