Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konflikten kring friskolan Kajan

Hoffstedt (S): Inte bra att Kajan får mindre pengar

Publicerat tisdag 4 april kl 05.02
"Det ska vara likvärdiga villkor"
(2:31 min)
Från förra veckans demonstration utanför Uppsala konsert och kongress.
1 av 2
Från förra veckans demonstration. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Caroline Hoffstedt (S)
2 av 2
Caroline Hoffstedt (S). Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Det är inte bra att friskolan Kajan får mindre pengar än jämförbara kommunala skolor, säger Caroline Hoffstedt (S). Men hon menar inte att ersättningarna för extrastöd avgör Kajans situation.

– Det finns en skillnad mellan den kommunala och den fristående huvudmannen. Jag är inte nöjd med den skillnaden. Jag har sedan tidigare gett ett uppdrag till utbildningsförvaltningen om att det måste rättas till. Det ska vara likvärdiga villkor, säger Caroline Hoffstedt (S), ansvarigt kommunalråd för skolfrågor.

Kajans friskola har protesterat mot att jämförbara kommunala skolor får mer pengar per elev än friskolan, något som har upprört föräldrar som demonstrerade förra veckan.

– Det är orättvist och tragiskt att alla barn inte får lika rätt, sa en av föräldrarna som demonstrerade.

Moderaternas kommunalråd Fredrik Ahlstedt som gick förbi demonstrationen håller med om kritiken:

– Jag tycker det är väldigt dåligt skött av Socialdemokraterna och majoriteten. Det handlar om några miljoner för de här barnen med särskilda behov. Jag tycker man borde ha kunnat löst den frågan, säger Fredrik Ahlstedt.

Men hur blev det då så här? Som vi berättade i går har friskolan Kajans grundskola fått mindre pengar än tidigare år, och får mindre pengar än jämförbara kommunala skolor.

Tjänstemän jag pratar med nämner två orsaker. En dom i kammarrätten som ledde till striktare bedömning. Och ett beslut i barn- och ungdomsnämnden år 2014 om att tilläggsbeloppen som friskolor kan söka halverades.

Då hade nämnden en moderat ordförande.

Är det inte att skylla ifrån sig att säga att det är nuvarande majoritets fel?

– Nej, det tycker jag inte alls. Vi har hela tiden skött det här på ett sätt som gjort det möjligt att bedriva verksamheten, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Socialdemokraternas Caroline Hoffstedt som är ordförande för utbildningsnämnden är alltså inte nöjd med att friskolan Kajan får mindre pengar än jämförbara kommunala skolor, och vill ändra det. Men hon kan inte svara på hur lång till det kan ta.

– Det kan jag inte uttala mig om. Men jag vill också tillägga att det är en snårig lagstiftning som försvårar för kommunen att vara flexibel.

Under tiden som ni utreder och funderar så lägger Kajan ner sitt högstadium. Hur ser du på det?

– Frågan om ersättningar för extrastöd är inte det som avgör Kajans situation. Jag tror att man får se att det är ett högstadium med 18 elever. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, för alla former av skolor att få en sån verksamhet att gå ihop, säger Caroline Hoffstedt (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".