Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

En påsk utan ägg? Jo, det går!

Publicerat tisdag 4 april kl 09.55
Isa Ekstam ger alteranativ till ägg
(1:30 min)
Vegetarisk gubbröra och smördegstarte med sparris. Foto: Isa Ekstam
Vegetarisk gubbröra och smördegstarte med sparris finns på kocken Isa Ekstams påskbord Foto: Isa Ekstam

Chiafrön, bönspad och tofu – det finns många alternativ att använda på påskbuffén om man vill utesluta ägg. Kocken Isa Ekstam tipsar och inspirerar.

I en gubbröra utgör ansjovis och ägg basen men i denna vegetariska version har ansjovisen ersatts med kapris och gröna oliver för att ge en härlig sälta och äggen har fiffigt bytts ut mot tofu. Resultatet blir en fräsch krämig gubbröra som kan serveras på buffébordet i påsk på en skiva mörk

Vegetarisk gubbröra
Antal: 16 snittar

Tillagningstid: 30 min

Ingredienser

  • 1 paket fast tofu
  • 1 nypa gurkmeja
  • 1 msk olja för stekning
  • 1 liten burk kapris, grovt hackade
  • 100 g gröna oliver (urkärnade), finhackade
  • ½ rödlök, finhackad
  • 1 kruka gräslök, finhackad
  • 1 kruka dill, finhackad
  • 3 msk majonnäs, gärna äggfri
  • 0,5 dl crème fraiche, gärna mjölkfri från Oatly iFraiche
  • 1 msk tångkaviar
  • salt och peppar
  • 8 st kavringskivor
  • 16 små salladsbad


Gör så här:

1. Smula sönder tofun med fingrarna. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek tofun i 2 minuter och tillsätt under tiden gurkmejan för att ge tofun en mer äggliknande färg. Ställ år sidan och låt svalna.

2. Skala och finhacka lök, oliver, gräslök och dill. Grovhacka kaprisen. Rör ner alltsammans i en bunke men spara lite gräslök och dill för garnering.

3. Blanda ner tofun i bunken och tillsätt majonnäs, crème fraiche och tångkaviar. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.

4. Skär bort kanterna på kavringen och skär två skivor av varje brödskiva. Placera en litet salladsblad ovanpå och klicka ut gubbröran jämnt på alla snittar. Toppa med finhackad gräslök och dill.

 

 

Smördegstarte med sparris
Antal: 10 st

Tillagningstid: 40 min 

Sparris har sin korta säsong under maj-juni och skriker vårkänsla. På en bädd av smördeg med en krämig cashewnötskräm vilar sparrisen när den sakta puffar upp i ugnen. De kommer göra succé på buffébordet i påsk!

Ingredienser

  • 2 paket tinade smördegsplattor (400 g styck)
  • 1 msk sojagrädde
  • 500 g färsk grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Cashewröra

  • 3 dl cashewnötter, blötlagda
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 kruka färsk persilja, finhackad
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 dl vatten
  • salt och peppar

 

Gör så här:

1. Blötlägg cashewnötterna helst under natten, annars minst 30 minuter. Skölj cashewnötterna i ett durkslag under rinnande vatten. Blanda cashewnötterna med resten av ingredienserna i en mixer/matberedare och mixa till en slät puré.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut smördegsplattorna på ett bakplåtspapper på en långpanna. Nagga degen med en gaffel, pensla på lite sojagrädde och förgrädda i 10 minuter. Ta ut och låt svalna lite. 

3. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Gör även i ordning en bunke med kallt vatten med isbitar. Bryt av den träiga biten av sparrisen och lägg i vattnet när det sjuder (OBS. sparrisen får inte koka). Låt sparrisen sjuda i 2 minuter och lyft sedan över till isbadet.

4. Bred ut cashewblandningen i mitten av varje smördegsplatta. Lägg fyra sparrisar i rad över krämen. Smaka av med salt & peppar och ringla över några droppar olivolja.

6. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter tills smördegsplattorna är gyllene bruna och frasiga.

Recept & bild: Isa Ekstam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".