Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska operationsköerna kortas

Publicerat måndag 10 april kl 07.43
Vivianne Macdisi, S: Väldigt tydliga förbättringar
(1:33 min)
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
1 av 2
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Landstingsrådet i Uppsala län Vivianne Macdisi (S)
2 av 2
Regionrådet i Uppsala län Vivianne Macdisi (S). Foto: Sveriges Radio

En ny operationssal och utökat samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Enköpingslasarett är två insatser som nu görs för att korta köerna till operationer i länet.

– Många patienter får vänta, och det är inte bra. Inte för den enskilda individen för det skapar ett lidande, men det är inte bra för vården heller, säger Vivianne Macdisi, socialdemokratiskt regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Bland annat har Akademiska sjukhuset nyligen öppnat en ny, fjärde, operationssal på Samariterhemmet för dag- och kortvårdskirurgi. Här ska man nu kunna få gallor och bråck opererade.

Och i veckan annonserade Region Uppsala att Akademiska och Lasarettet i Enköping ska utöka sitt samarbete kring planerade operationer. Då handlar det framförallt om knä- och höftoperationer.

Allt syftar till att öka antalet operationer och att korta köer, och har sitt ursprung i en handlingsplan för att öka tillgängligheten.

– Uppdraget som har gått till verksamheterna är att gå igenom varje medicinskt område på varje avdelning för att se vad kan göras för att korta köerna.

Enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting så var det i februari i år 83 procent i länet som fick beslutad operation eller åtgärd inom vårdgarantin, alltså 90 dagar. Siffrorna för riket är 75 procent. När det gäller att få ett förstabesök inom specialistvården ligger Uppsala på 78 procent som får det i tid, vilket är ungefär samma som riket.

Kommer det här korta köerna nu då?

– Ja, de signaler vi får från sjukhusledningen är att det här är väldigt tydliga förbättringar som kommer leda till att man kan ta emot fler patienter. Men det gäller att hålla i och hålla ut, för det här är inte färdigt i år utan ett ständigt pågående arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".