Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler sjuksköterskor med spetskunskap

Publicerat söndag 16 april 2017 kl 07.16
Camilla Johansson: Bättre för patienterna
(1:32 min)
Akuten på akademiska
Sjuksköterskan Camilla Johansson utbildar sig till akutspecialist, brevid henne står avdelningschefen Fredrik Arenstig. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Akademiska sjukhuset tycker att det finns för få specialiserade akutsjuksköterskor. Bara två stycken finns på hela sjukhuset. Nu ska de bli fler.

Den första årskullen sjuksköteskor som utbildas i Uppsala till specialister inom akutsjukvård är klara för jobb till sommaren.

– Vi behöver ha en högre kompetens här på akuten, i alla fall några av oss, för att kunna stötta upp, säger sjuksköterskan Camilla Johansson som är en av de som utbildar sig till akutspecialister.

Hon tror också att en vidareutbildning inom akutsjukvård behövs för att undvika personalomsättning.

Just nu är de bara två sjuksköterskor på hela Akademiska sjukhuset som är specialister i akutsjukvård. Det är en ny specialité, den allra första årskullen som Uppsala universiet utbildar på Akademiska sjukhuset blir klara i juni.

Då kommer sju nya akutspecialistsjuksköterskor börja jobba på Akademiska sjukhuset. De blir då nio totalt. Syftet är alltså att öka kompetensen inom akutsjukvården.

Hur bra räcker det med nio?

– Det är ju en början, det är i sin linda nu, säger avdelningschefen Fredrik Arenstig.

Hur tror du det kommer utvecklas?

– Jag tror det kommer bli betydligt fler specialister inom akutsjukvården. Jag tror det är nödvändigt, för sjukvården behöver utvecklas. Vi behöver medarbetare som kan driva utvecklingen underifrån, och det kommer specialistsjuksköterskorna kunna göra, säger Fredrik Arenstig.

Blir ni bättre då på att ta hand om patienter på akuten?

– Det tror jag absolut att vi blir. Vi lär oss mer och ser helheten. Vi kan också stötta våra kollegor, jag tror det kommer bli bättre för patienterna, säger sjuksköterskan Camilla Johansson som utbildar sig till akutspecialistsjuksköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".