Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Farligt superämne undersöks

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 05.02
Karin Norström, miljökemist: Vill inte ha de här ämnena i miljön
(1:19 min)
Brandskum över flygplansvrak (arkivbild). Foto: Lasse Hejdenberg/TT
PFAS finns i brandskum. Foto: Lasse Hejdenberg/TT

Naturvårdsverket kartlägger nu den miljöfarliga och mycket vanliga kemikaliegruppen PFAS i miljön, som uppmätts bland annat vid Ärna flygplats.

Miljökemist Karin Norström är en av handläggarna som ska sköta kartläggningen av det hon kallar för "superämnena PFAS" - kemiskt framställda ämnen som troligen aldrig bryts ner i naturen.

Ämnena används bland annat för att få vattenavvisande ytor i allt ifrån smink till brandskum

Ämnena består kemiskt framställda kolkedjor bundna till flouratomer, en av de starkaste kemiska bindningarna som finns. Studier tyder på att höga halter PFAS i naturen kan vara skadligt både för djur och människor.

En plats där det finns förhöjda halter är nära flygplatser, som här vid Steningeviken, några mil från Arlanda, där PFAS använts vid stora brandövningar.

Naturvårdsverket har nu fått i uppdrag av regeringen att fortsätta en kartläggning av PFAS i miljön som påbörjades 2015.

Tanken är att den nya kartläggningen som precis håller på att komma igång ska bättre belysa risken för påverkan vid platser där brandskum hanterats. Inom uppdraget kommer även spridning och förekomst av "nya" mindre väl undersökta PFAS studeras.

Utifrån information från bland annat myndigheter och företag har redan 2000 potentiella utsläppskällor identifierats, bland annat avloppsreningsverk och utsläpp från vissa industrier. Den största utsläppskällan som man hittills sett är från brandskum vid flygplatser, men troligen finns det många fler platser, till exempel där kommunala räddningstjänster använt sig av brandskum i övningssyfte.

Efter kartläggningen kan Naturvårdsverket komma att uppmana verksamhetsansvariga och markägare att ta prover på hur mycket PFAS som finns vid utsläppskällorna.

– Om ett år ska vi rapportera mer en lägesrapport, alltså var står vi nu, men jag tror att det kommer bli ett flerårigt arbete för att göra den här kartläggningen och på sikt vill man ju kunna koppla ihop det här med hälsoeffekter och vi vill inte ha de här ämnena ute i miljön alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".