Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen sågar bilisterna i Knivsta

Publicerat onsdag 19 april kl 08.10
Kommunpolisen: Måste börja respektera lagar och regler
(1:46 min)
sdltb768498 bil bilkörning
1 av 2
Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT
Örjan Brodin, kommunpolis i Knivsta.
2 av 2
Örjan Brodin, kommunpolis i Knivsta, vill se uppryckning. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Folk kör på trottoarer, mot enkelriktat, alldeles för fort och far fram som skållade råttor. Polisen skräder inte orden på sin hemsida när de beskriver trafiksituationen i Knivsta.

Folk kör alldeles för fort i Knivsta. Det menar polisen som nu ber kommuninvånarna om hjälp.

 – Det körs generellt alldeles för fort, överallt. Speciellt i de centrala delarna, det gäller både 30-området vi har i Knivsta och extremt är det på gångfartsområdet runt stationen och utanför Willys. Där går det väldigt fort, säger kommunpolisen Örjan Brodin.

Folk som kör på trottoarer, kör mot enkelriktat, kör alldeles för fort och far fram som skållade råttor. Polisen skräder inte orden på sin hemsida när de beskriver trafiksituationen i Knivsta. Det är ingen särskild åldersgrupp man pekar ut, det är olika sorters förare. Och även cyklisterna får sin släng av sleven.

Och polisen ser allvarligt på det här:

– Det är nästan bara en tidsfråga innan det händer nåt. Och dit vill vi verkligen inte komma, så därför försöker vi väcka upp Knivstaborna ur sin dvala, att nu måste vi börja respektera lagar och regler.

Om man ser på Brottsförebyggande rådets statistik över anmälda trafikbrott i Knivsta kommun (anmälda brott per 100 000 invånare) så går de upp och ner över åren, det är svårt att se några tydliga mönster.

Men kommunpolis Örjan Brodin säger att polisen får in väldigt mycket klagomål från invånarna på trafikanterna.

Och han upplever att trafiksituationen har blivit värre de senaste åren.

– Absolut, jag tycker det har försämrats avsevärt.

Är det så här illa?

– Det stämmer väl överens, min bild och den bild jag får från många som bor i Knivsta.

Polisen för nu dialog med kommunen och trafiksäkerhetsföreningen NTF för att se vad man kan göra för att det ska bli bättre.

Man går också ut och ber knivstaborna att komma in med förslag.

– Hur ska vi få ordning på det här? Vi har ju en medborgardialog i maj, det kan ju vara en ypperlig punkt som borde kunna komma upp där tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".