Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu börjar säljakten – jägare och fiskare skeptiska

Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 05.39
Säljägare: Det finns sälar som blivit specialister på fiskeredskap
(4:24 min)
Kent Andersson på säljakt.
Kent Andersson på säljakt. Foto: Mattias Persson/Sveriges Radio

I dag startar säljakten i Uppland. Men både fiskare och jägare är skeptiska till jakten.

Kent Andersson är en rutinerad säljägare som fällt över 100 sälar genom åren. Men i år beger han sig inte ut – än.

– Det blir inte förrän i höst. Förr har vi fått ersättning för sälar, men nu får vi kanske ersättning, och då först i höst, säger Kent Andersson.

Gården i Hållnäs glänser i solljuset och Östersjön slingrar sig runt. Vid en av bryggorna ligger båten som Kent använder när han ger sig iväg ut på havet.

– Det går åt en del bensin och det kan ta upp till tolv timmar på ett pass, berättar han.

Vi sätter oss i det lätt flagnande vita båten och ger oss ut till havs. Sälar som får skjutas är sälar som förstör fiskeutrustning.

– Det finns sälar som blivit specialister på fiskeredskap. Ser man en säl nära fiskarnas nät och utrustning vet man att det är en säl som förstör, säger Kent.

På torsdagen går startskottet för årets skyddsjakt på säl. Fyrtio djur ska få skjutas i länet för att freda det kustnära fisket. Men Sigvard Sundell, fiskare på Fälön i Östhammar, är skeptisk.

– Det har ingen inverkan på fisket inte ett dugg. Skjuter man en säl är de snart där på samma plats igen.

På 80-talet var sälen hotad av sälpest och miljögifter. Sedan dess har stammen växt till sig och man ser allt oftare de små huvudena med de stora ögonen dyka upp bland kobbar och skär. För det kustnära fisket har det inneburit en ovälkommen konkurrent. Sälarna äter eller skrämmer bort fisken och biter sönder nät och ryssjor.

– Det värsta är att han jagar bort fisken. Det går ju att ha fasta redskap som ryssjor, med då ställer han sig på vakt där så då går fisken aldrig in där. Han vet ju vad han gör sälen. Han är ju klok, säger Sigvard Sundell.

För att freda fisket beviljar Naturvårdsverket varje år skyddsjakt på säl. I år får fyrtio sälar skjutas i länet mellan 20 april och 31 december – men bara inom 200 meter från fiskeredskapen. Tanken är att bara komma åt de djur som lärt sig att stjäla fisk ur näten – och det är långtifrån alla sälar, säger Per Risberg på Naturvårdsverkets viltvårdsenhet.

– Då kan man visa att de här sälarna faktiskt är ute för att skada redskap och fångst. Och då får man skjuta de sälarna.

Men både fiskare och jägare som P4 Uppland talar med säger att det kan vara svårt att jaga säl så nära fiskeredskapen. Ofta är enda chansen att döda en säl när den ligger på en kobbe eller ett isflak. Att pricka en säl i vattnet är en ganska hopplös uppgift.

– Jo, det kan nog stämma. Men någon slags begränsning måste man nog ha. Att skjuta säl på måfå, alltså även sådana som inte är i närheten av fiskeredskap, det har ganska liten effekt. Risken är då att man bara skjuter sälar som inte ägnar sig åt sån här skadegörelse, säger Per Risberg.

Ett förslag om en mer generell licensjakt – som den på varg, björn och lo – utreds just nu av Näringsdepartementet. Men tills vidare är det den årliga skyddsjakten som gäller. Sigvard Sundell säger att fyrtio skjutna sälar inte på långa vägar kommer förbättra hans situation.

– Sälen har redan vunnit den kampen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".