Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blytungt för kungsörnar

Publicerat torsdag 20 april 2017 kl 11.09
"Enda vägen är att förbjuda blyhaltig ammunition"
(1:35 min)
sdlsyd4c7b6 kungsörn
Örnar som får i sig bly flyger sämre. Foto: Tom Stromme/TT

Kungsörnar som äter inälvor från djur som skjutits med blyammunition flyger sämre än andra kungsörnar.

Kungsörnar som äter inälvor från djur som skjutits med blyammunition flyger sämre än andra kungsörnar. Det visar en ny studie vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Och den försämrade flygförmågan leder i sin tur troligen till ökad dödlighet. Det säger Frauke Ecke, docent i landskapsekologi och en av forskarna bakom studien.

– I och med att flygbeteendet påverkas är det ganska rimligt att anta att de löper större risk att kollidera med ett tåg, en bil eller ett vindkraftverk, och att jaktförmågan också försämras, säger hon.

Forskarna har fångat in kungsörnar, tagit blodprover på dem och därefter satt sändare på örnarna. Och det visade sig att örnar med förhöjda blyhalter i blodet rörde sig mindre och flög lägre än normalt.

– Och det redan vid låga koncentrationer; sådana koncentrationer som man hittills har ansett vara naturliga, säger Frauke Ecke.

När kungsörnen fridlystes 1924 var den nära utrotning. Sedan dess har den sakta återhämtat sig och nu bedömer Naturvårdsverket att det finns omkring 700 par.

Men arten fortplantar sig långsamt och är därför känslig för störningar som leder till ökad dödlighet.

Det ingår redan i Naturvårdsverkets åtgärdsprogram för att bevara kungsörnen att användningen av bly vid jakt ska minska. Men det räcker inte, menar Frauke Ecke.

– Man satsar väldigt stora resurser i Sverige för att skydda örnen. Men om jakten med blyhaltig ammunition är så stort problem som vi tror att det är, då är enda vägen att förbjuda blyhaltig ammunition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".