Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny metod ska förebygga depression bland äldre

Uppdaterat torsdag 27 april 2017 kl 06.01
Publicerat lördag 29 april 2017 kl 07.43
Ingrid Eriksson, distriktssköterska: Ska vara en självklar sak att ha i primärvården
(1:48 min)
STOCKHOLM 20160310 En kvinnlig pensionär med en sjal över axlarna på ett äldreboende Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080
Samtal i gruppen kan bli viktigt medel i kampen mot depressioner hos äldre. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT

Många äldre lider av depression och nedstämdhet. Nu får äldre i Norrtälje träffas och prata i samtalsgrupper – en metod som kallas reminiscens.

– Tanken med det här var ju då att vi kanske kan fånga upp en grupp som inte blir deprimerade helt enkelt och förebygga sjukdomen, säger Mariana Olsson, enhetschef på Norrtälje Norra Vårdcentral, som vill nu att verksamheten utökas.

I Sverige lider runt 150 000 äldre av depression. Dessutom upplever var tionde bland dem som är äldre än 65 år ångestsyndrom. Det är livssituationer som ålderdom bär med sig och inte ålderdom i sig som orsakar nedstämdhet hos så många, säger Ingrid Eriksson som är en av två distriktssköterskor som för andra året i rad leder dessa samtalsgrupper.

– Alla professioner inom vårdcentralen ser dem men vi vet inte riktigt vad vi ska göra med dem. 

Så kände man också i Norrtälje, säger Ingrid Eriksson, tills man beslutat att satsa på metoden som KI:s läkare Tom Grape och psykolog Christer Sandahl introducerade. Den går ut på att man i gruppen bjuder varandra på sina minnen.

– Man vill ge deltagarna möjlighet att berätta och diskutera om sina betydelsefulla händelser i livet, och då gärna positiva och glada minnen. Men det är klart att även sådant som har varit svårt ska få ta plats. 

Möten hålls på Norrtälje stadsbibliotek. Man minns och diskuterar på teman barndom, skoltid och mognad.

Bra respons, hög närvaro och glada miner vittnar om metodens framgång, säger Ingrid Eriksson.

– Jag tycker att det här ska vara en självklar sak att ha i primärvården, att jobba förebyggande mot depression. 

Mariana Olsson, den enhetschef som beslutade om att Norrtälje Norra Vårdcentral ska satsa på reminiscens-metoden, hoppas att arbetet med dessa grupper ska permanentas och utökas.

– Jag tror att det här är en vinning för vårdcentralen också men framför allt för individen. Och det är individen vi är till för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".