Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nazister mer aktiva i Uppsala län

Publicerat måndag 8 maj 2017 kl 05.07
"Det här är personer som har oerhört nära till våld"
(3:31 min)
NMR
1 av 2
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj. Foto: Foto: Ulf Palm/TT
Andreas Göthe står utomhus.
2 av 2
Andreas Göthe fick ett flygplad från NMR i brevlådan. Foto: Gusten Holm/Sveriges Radio

Rasideologiska rörelser nästan fyrdubblade sina aktiviteter i Uppsala län förra året. Och det är nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som står för ökningen. Det visar stiftelsen Expos kartläggning.

Härom veckan fick Andreas Göthe i Nåntuna i Uppsala ett flygblad i brevlådan.

– Det var ett flygblad där jag läste att det hade utropats en nationalsocialistisk zon i det här området. Den delen kändes lite obehaglig, säger han.

Det var aktivister från kampgrupp 106 i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som delade ut flygbladen. Det skriver organisationen på sin hemsida. Och så finns en bild där tre unga män och en kvinna står uppställda vid brevlådorna i Andreas Göthes kvarter.

– Jag fortsatte att läsa, och det kändes lite töntigt, säger han.

Töntigt eller inte – Nordiska motståndsrörelsens anhängare är kända för att använda mer än ord. Rörelsen är indelad i olika nästen och i näste 1, där Uppsala län ingår, är 27 av rörelsens 42 kända aktivister dömda för brott. Och 20 av dem dömdes för vapen- eller våldsbrott under 2015. Det visar en kartläggning som den antirasistiska stiftelsen Expo gjorde i fjol.

– Nordiska motståndsrörelsen är en öppet nazistisk organisation. Man hyllar Adolf Hitler, man förnekar Förintelsen och är också den mest radikala organisationen, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Sedan Svenskarnas parti lades ner 2015 efter valfiaskot i kommunvalet året innan är NMR också den dominerande organisationen i den rasideologiska miljön, säger Jonathan Leman.

– Det innebär en radikalisering av den här miljön som helhet.

Och nu ökar NMR:s aktiviteter kraftigt i Uppsala län. Förra året räknade Expo till 91 aktiviteter i länet inom den rasideologiska miljön, att jämföra med 25 året innan. Nordiska motståndsrörelsen står för merparten.

Spridning av propaganda är den vanligaste typen av aktivitet men det förekommer också manifestationer och sociala aktiviteter som syftar till att stärka den egna gruppen.

– Man förväntas vara aktiv. Det har en rent organisatorisk funktion att man gör detta, oavsett vad det har för effekter. Men  förhoppningen är ju att det här ska leda till att människor söker sig till organisationen, säger Jonathan Leman.

De flesta aktiviteter sker i Uppsala och Tierps kommun, men alla länets kommuner fick besök av nazisterna under 2016.

Exakt hur många anhängarna är i länet går inte att säga, enligt Jonatan Lehman.

– Det handlar om en handfull kärnaktivister. Sedan finns det en krets av mindre aktiva personer.

I samband med en manifestation på gågatan i Uppsala 2013 misshandlade anhängare till Nordiska motståndsrörelsen en förbipasserande man. Sedan dess har det inte varit några kända våldsamheter i Uppsala län.

– Man ska inte vara naiv när det gäller de här aktivisterna. Det här är personer som har oerhört nära till våld. De kan se ett uttryck för att man är meningsmotståndare som en tillräcklig anledning till angrepp, säger Jonathan Leman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".