Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stress och ångest vanligt bland gömda

Publicerat tisdag 16 maj kl 04.31
"Jag har mardrömmar om personer som ska döda mig"
(2:09 min)
Personen på bilden har inget med texten att göra.
1 av 2
Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Olivia Ochoa / Sveriges Radio
Kerstin Varenius är engagerad i Ingen människa är illegal Uppsala.
2 av 2
Kerstin Varenius är engagerad i Ingen människa är illegal Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Oro, stress och ångest över att bli tagen av polisen för utvisning. Det är vanligt bland asylsökande som gömmer sig efter att ha fått avslag. Vi har träffat några av de som gått under jorden i Uppsala.

– Jag mår ganska dåligt, att inte kunna gå i skola, inte ha vänner. Jag känner mig väldigt ledsen, säger en 14-årig kille från Albanien som bor med sin mamma och två syskon. 

De har fått avslag på sin asylansökan, men får hjälp av Uppsalabor att hålla sig gömda i ett hus utanför Uppsala. De anser inte att de kan återvända till Albanien på grund av rädsla för familjens pappa som har utsatt dem för våld tidigare.

Det är just nu enligt polisens siffror drygt 12.500 personer i Sverige som har fått avslag på en asylansökan som har avvikit efter avslag, och som nu är efterlysta av polisen.

Kerstin Varenius som är engagerad i "Ingen människa är illegal Uppsala" har träffat en del av de som lever som gömda i Uppsala.

– De flesta lever under helt ovärdiga förhållanden. Familjer trängs i ett enda rum. Jag har träffat ungdomar som har bott i ett soprum. De har ingen trygghet och lever under ständig hot att bli upptäckt. Väldigt många hamnar också på gatan, säger Kerstin Varenius.

Hur mår de du träffar?

– De flesta mår väldigt, väldigt dåligt. De är deprimerade, får ångest, många har självmordstankar.

Sveriges Radio har träffat 84 personer runtom i Sverige som har sökt asyl och fått avslag och lever som gömda.

Att de riskerar att dödas, bli förföljda eller kommer leva under oroliga, dåliga förhållanden är de allra vanligaste svaren till att inte vill till sitt hemland.

De allra flesta vi träffar säger att de har psykiska problem. Det kan vara oro, stress, ångest men också djupare depression och självmordsförsök.

Jag har träffat en ung afghansk kille som har fått ett utvisningsbeslut och lever gömd i Uppsala. Han är rädd för utvisning till Afghanistan.

– Jag mår inte bra, för jag är rädd hela tiden. Jag kan inte sova på natten, när jag sover har jag mardrömmar om personer som följer efter och ska döda mig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".