Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långdragen tvist vid Resecentrum avgjord

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 17.29
Erik Pelling (S): Jag är lättad
(1:53 min)
Eldaren, Jernhusens byggnad foto Martin Hult
Tvisten gäller utformningen av huset Eldaren som ligger precis intill godsmagasinet. Foto: Martin Hult / SR

Uppsala kommun vinner den långt pågående tvisten mot Jernhusen. Nu har domen kommit från Mark- och miljööverdomstolen, som går på kommunens linje.

Tvisten mellan Uppsala kommun och fastighetsbolaget Jernhusen gäller utformningen av det nya huset vid stationsområdet, intill godsmagasinet i Uppsala.

Det statligt ägda Jernhusen gjorde ändringar i bygget som avvek från den beviljade detaljplanen. Framför allt har man ändrat utformningen på fasaden och på entrén. Det som skulle bli tio skjutdörrar blev fem vanliga dörrar.

Ändringarna sänkte byggnadens kvalitet och gjorde att området som helhet blev lidande, menar Erik Pelling, socialdemokratisk ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

– Det är viktigt att det är god kvalité och god arkitektur och det var precis det detaljplanen ställde som krav. Det var också utgångspunkten för det bygglov man hade fått och de löften som byggbolaget hade gett kommunen. Och sedan byggde man någonting annat.

Nu ger Mark- och miljööverdomstolen kommunen rätt och Jernhusen tvingas bygga om. I domen poängteras platsens särskilda betydelse och att allmänhetens intresse i det här fallet väger tyngre än Jernhusens.

Jernhusen å sin sida tycker att ändringarna är försumbara och inte står i vägen för byggnadens syfte. Mark- och miljööverdomstolen har gjort fel bedömning.

– Vi är självklart förvånade över resultatet av domen. Vi tror fortfarande på vår sak. Vi får nu ta med oss domen som har kommit och se hur vi ska agera. Det kommer vi göra nu i veckan, säger Cecilia Granath, pressansvarig på Jernhusen.

Domen går dock inte att överklaga eftersom Mark- och miljööverdomstolen är sista instans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".