Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så undviker du att bli sjuk av kyckling

Publicerat måndag 22 maj kl 14.00
Mikrobiologen: Man kan få magkrämpor och blodiga diarréer
(2:23 min)
Rå kyckling styckas på en röd skärbräda.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Poppe, Cornelius
Åsa Rosengren, mikrobiolog Livsmedelsverket ger tips om hur du undviker att smittas av kyckling
2 av 2
Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket ger tips om hur du undviker att smittas av kyckling Foto: Niklas Clarkson

Här är tipsen som gör att du undviker att smittas av kycklingen du äter.

Sedan sensommaren 2016 har Sverige haft en kraftig ökning av antalet fall av campylobacter, enligt Folkhälsomyndigheten. Bakterien finns i kyckling, men går att undvika genom rätt hantering.

Man kan få magkrämpor, blodiga diarréer och ledbesvär

I det första avsnittet av vår serie Matnyttigt i Eftermiddag får du tips på hur du gör för att undvika en campylobacterinfektion.

–  Man få magkrämpor, diarréer, alltså blodiga diarréer och har man riktigt otur kan man få ledbesvär och en akut nervpåverkan, säger Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".