Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(1:22 min)
Lakrits det oväntade vid grönt på grillen
Publicerat tisdag 20 juni kl 10.00
Portabelloburgare med tryffelaioli och sötpotatispommes. Foto: Isa Ekstam
Portabelloburgare med tryffelaioli och sötpotatispommes. Foto: Isa Ekstam

Grillssäsongen är igång. Kocken Isa Ekstams recept på portabelloburgare med tryffelaioli och pommes frites på sötpotatis hittar du här.

Portabelloburgare med tryffelaioli & sötpotatis-pommes

Tillagningstid: 1 timme 30 min
Antal personer: 4

Grillsäsongen är i gång så nu är det dags att leta efter roliga saker att lägga på grillen! Varför inte byta ut den traditionella köttbiten mot härliga vegetariska alternativ? Det är hälsosammare, påhittigare och bättre för klimatet.

I det här receptet har vi grillat portabellosvamp som påminner lite om en hamburgare i form och som smakar extra bra om den får marineras i några timmar innan. Ät som en köttbit med tillbehör eller placera mellan två hamburgerbröd. Serveras med krispiga sötpotatis-pommes och en kryddstark koriander- och myntasås.

Ingredienser:

  • fyra stora portabellosvampar
  • fyra hamburgerbröd

Marinad:

  • tre vitlöksklyftor, rivna
  • 1 tsk chiliflingor
  • 1 msk honung
  • 2 msk citronjuice
  • 1 tsk soja
  • 1 ½ dl balsamvinäger
  • en nypa lakritspulver 
  • salt och peppar

Tryffelaioli:

  • 6 msk kikärtsspad
  • 3 dl rapsolja
  • 2 msk citronjuice
  • två vitlöksklyftor, rivna
  • 1 msk tryffelbalsamico
  • salt och peppar

Tillbehör:

  • två tomater
  • en kruka sallad
  • en stor rödlök
  • två avokador

Sötpotatispommes:

  • två stora sötpotatisar
  • 2 msk stärkelse
  • 1 msk olivolja
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ tsk brunt socker
  • flingsalt

Koriander- och myntasås:

  • en kruka koriander
  • en kruka mynta
  • två vitlöksklyftor
  • en grön chili
  • juice från en citron
  • 2 msk kokosgrädde
  • salt

Gör så här: 

1. Svampen
Avlägsna foten på svamparna. Skala och riv vitlöksklyftorna och mixa med de övriga ingredienserna till marinaden. Marinera svamparna i minst 30 min i en försluten plastpåse. Stek eller grilla därefter 5 min på varje sida.

2. Sötpotatispommes
Skala sötpotatisarna och skär smala avlånga stavar. Lägg i en bunke med vatten och låt stå i en timme.
Sätt ugnen på 220 grader. Torka sötpotatisstavarna med en handduk och placera ut rader på ett bakplåtspapper i en långpanna. Strö över kryddor och olja (förutom salt) och fördela jämnt.
Baka i mitten av ugnen i 20-25 min. Strö över flingsalt och servera direkt.

3. Tryffelaiolin
Skala och riv vitlöksklyftorna. Lägg i en avlång plastbunke och tillsätt övriga ingredienser förutom tryffelbalsamico. Mixa till en vit kräm och tillsätt balsamicon.

4. Koriander & myntasås
Skala och grovhacka vitlök, ingefära och grön chili. För över till en hög bunke och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät röra med en stavmixer och smaka av med salt.

5. Montering av hamburgaren
Rosta hamburgerbröden i en torr stekpanna för att för att ge bröden en krispig yta. Skala och skiva avokado, rödlök och tomat tunt. Lägg ett salladsblad på ena brödet och därefter portabellosvampen. Toppa med en tomatskiva, en avokadoskiva och några rödlöksringar.
Lägg på en klick tryffelaioli och lägg på det andra brödet. Servera till sötpotatispommes och koriander & myntasåsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".